Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

M. Šafárik a I. Kitzberger majú v Bratislave výstavu Svetlo a tieň

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Kitzberger je rodák z Nového Jičína s blízkym vzťahom k divadlu. Inšpiráciu čerpá z dramatických sujetov, ale i z divadelných postáv od antiky až po súčasnosť.

Bratislava 21. januára (TASR) - Svetlo a tieň je názov spoločnej výstavy slovenského maliara Martina Šafárika a českého sochára Igora Kitzbergera. Výber zo svojej tvorby predstavujú umelci v bratislavskej Carlton Savoy Art Gallery.

Martin Šafárik (1983) je predstaviteľom duchovnej a kresťansky inšpirovanej tvorby. "Do súčasnej maľby prináša novú podobu pôvodných biblických i filozofických tém, interpretovaných prostredníctvom symbolov a metafor," hovorí kurátorka Mária Horváthová o umelcovi. Rodák z Bratislavy je kaplánom v Šamoríne a venuje sa komornej maľbe. V jeho tvorbe rezonujú "výjavy z Biblie i evanjelií, pútnici i prievozníci, cesty a brány, symboly späté s históriou našej vlasti, ale aj prosté motívy krajiny a súčasnej reality".

Igor Kitzberger (1963) je figuralista. Rodinné zázemie a kováčska tradícia predurčili jeho vzťah ku klasickému kovovému sochárskemu materiálu, bronzu a oceli, ktoré spracúva zväčša technikou zvárania. "Špecifiká tejto techniky mu poskytujú temer neobmedzené možnosti v kreovaní nekonečnej palety tvarov a v striedaní robustných objemov s krehkými líniami, čo vnáša do jeho sôch neobyčajnú dynamiku," poznamenala kurátorka k dielam, ktorých expresivita pramení aj zo "schopnosti vystihnúť pózy a gestá, evokujúce často balet či pantomímu".

Kitzberger je rodák z Nového Jičína s blízkym vzťahom k divadlu. Inšpiráciu čerpá z dramatických sujetov, ale i z divadelných postáv od antiky až po súčasnosť. "Rovnako príznačnými pre jeho tvorbu sa stávajú i známe historické osobnosti, ale i postavy klaunov, zápasníkov, pretekárov, mýtických vtákov i fantazijných bytostí," dodala Horváthová k umelcovi, ktorý žije v Rožnove pod Radhošťom a venuje sa sochárskej tvorbe a grafike. Má za sebou viacero samostatných i kolektívnych výstav a jeho diela sa nachádzajú v nespočetných súkromných i verejných zbierkach.

Výstava je pre širokú verejnosť prístupná od 19. januára do 22. februára. Vstup je voľný.