Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Marian Lapšanský oslavuje 65. narodeniny

Klavirista, pedagóg a generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie Marian Lapšanský Foto: TASR

Patrí nielen k špičke klavírneho, ale aj celého slovenského interpretačného umenia. Je medzinárodne uznávaným umelcom.

Tisovec/Bratislava 20. augusta (TASR) - Klavirista, pedagóg a generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie (SF) Marian Lapšanský sa dožíva životného jubilea - 65 rokov.

Patrí nielen k špičke klavírneho, ale aj celého slovenského interpretačného umenia. Je medzinárodne uznávaným umelcom. Jeho osobnosť charakterizujú cieľavedomosť, pracovitosť a úsilie dosiahnuť ideál dokonalosti.

Marian Lapšanský sa narodil v Tisovci 21. augusta 1947. Obaja jeho rodičia mali vzťah k hudbe. Otec bol violistom a matka dlhé roky viedla ženský spevácky zbor. Marian Lapšanský vyštudoval klavír na Konzervatóriu v Bratislave a na Akadémii múzických umení v Prahe (ČR). Už počas stredoškolských štúdií sa stal držiteľom ocenení za klavírne umenie. Na Svetovom festivale mládeže v bulharskej Sofii získal v roku 1968 diplom za najlepší klavírny sprievod.

Pôsobil ako sólista Štátnej filharmónie v Košiciach a Slovenskej filharmónie v Bratislave. Bol podpredsedom a predsedom Rady Slovenskej hudobnej únie a riaditeľom Národného hudobného centra Slovkoncert. V rámci svojej umelecko–organizátorskej činnosti sa podieľal na organizovaní medzinárodných hudobných festivalov a súťaží. Spolupracoval s poprednými európskymi orchestrami a mnohými slovenskými i svetovými dirigentmi. Za svoju tvorbu získal množstvo domácich i zahraničných ocenení. Je držiteľom Európskej ceny Gustava Mahlera, ktorú mu udelili v roku 2002. Venoval sa aj pedagogickej činnosti a bol členom rôznych porôt na medzinárodných klavírnych súťažiach. V marci 2004 sa predstavil na koncerte na slovenskom veľvyslanectve v USA.

Minister kultúry SR Rudolf Chmel ho 8. júna 2004 vymenoval za generálneho riaditeľa Slovenskej filharmónie. Na čele tejto inštitúcie pôsobí dodnes.

Marian Lapšanský je členom Slovenskej hudobnej únie a zároveň iniciátorom a prezidentom Medzinárodnej klavírnej súťaže Johanna Nepomuka Hummela. V júli 2012 organizoval festival Hudobné leto Trenčianske Teplice.