Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Mestské divadlo Žilina uvedie premiéru autorského projektu Manifest

Na snímke divadelní herci zľava Michal Koleják a Iveta Pagáčová počas otvorenej skúšky pred premiérou novej inscenácie Manifest vo Veľkej sále Mestského divadla v Žiline v piatok 2.februára 2024. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Vznik projektu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Žilina 29. januára (TASR) - Mestské divadlo Žilina uvedie v sobotu 3. februára premiéru autorského projektu režiséra Pavla Viechu a dramaturgičky Daniely Brezániovej Manifest.

Podľa PR manažérky divadla Zuzany Palenčíkovej je autorský projekt o dospievajúcich mladých ľuďoch, ktorí sa čoraz viac ocitajú v izolácii a sú vystavení samote. "Scénické riešenie reaguje na osamelosť protagonistov. Štyria mladí ľudia izolovaní v štyroch izbách. Tak veľmi osamelí, ale zároveň túžiaci niekam patriť. Čo sa stane, keď ich táto túžba zavedie k radikalizácii a extrémnym činom? Východiskovými zdrojmi pre text inscenácie boli manifesty či denníky radikálov a eseje, úvahy či citácie zo slovenských výskumov, ktorých autormi sú mladí ľudia vo veku do 21 rokov," uviedla.

Tvorivý tím pracoval s autentickými manifestmi a denníkmi. "Konkrétne s manifestom vraha z baru Tepláreň a s manifestom a denníkmi Američana, ktorý ako devätnásťročný zastrelil v máji 2022 v Buffale desiatich Afroameričanov," doplnila.

Pripomenula, že v júni 2023 vyhlásilo Mestské divadlo pri príprave inscenácie výzvu v písaní esejí. "Vďaka zaslaným esejam sa spoluautormi tohto projektu stalo aj sedem študentiek a študentov, ktorí sa venujú úvahám o budúcnosti našej spoločnosti, klimatickej kríze, etnickej migrácii a osobnému stanovisku k týmto témam," dodala.

"Manifest je jedna z mojich najosobnejších réžií. Inscenácia otvára najpálčivejšie otázky týkajúce sa súčasnej mládeže a často bolo náročné divadelnú výpoveď formulovať jasne. Nachádzajú sa v nej nepríjemné pasáže, pred ktorými je však dôležité, aby sme nezakrývali oči. Tvoria totiž súčasť nášho okolia," podotkol Viecha.

Manifest je podľa PR manažérky divadla vyústením jeho dvoch predošlých projektov a spolu s nimi tvorí pomyselnú trilógiu. Prvým bola Kreutzerova sonáta/Čia vina (Mestské divadlo Žilina) a druhým Budete mať luft! (Slovenské národné divadlo), uzavrela.

Vznik projektu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.