Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Na scénu Opery SND sa vracia Čekovskej Impresario Dotcom

Na archívnej snímke hľadisko Opery a Baletu SND. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Opera je inšpirovaná majstrom komédiografom Carlom Goldonim a jeho dielom Impresario zo Smyrny, ktorú napísal v roku 1761.

Bratislava 19. januára (TASR) - Na scénu Opery Slovenského národného divadla sa vracia Impresario Dotcom. Komickú operu Ľubice Čekovskej, ktorá získala prestížne ocenenie kritikov DOSKY 2023 za mimoriadny počin v hudobnom divadle, si môžu pozrieť diváci v piatok 26. januára a v nedeľu 28. januára vždy o 19.00 h v novej budove SND. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.

Opera je inšpirovaná majstrom komédiografom Carlom Goldonim a jeho dielom Impresario zo Smyrny, ktorú napísal v roku 1761. "Je to satirická freska z divadelného prostredia, a keďže humoru nikdy nie je dosť, bol to impulz pre taliansku libretistku Lauru Olivi, aby sviežim námetom oživila vážny operný žáner. Impresario Dotcom je teda buffa o dobre situovanom človeku, ktorý chce založiť opernú spoločnosť, ale umeniu až tak veľmi nerozumie," približuje SND s tým, že do vyhláseného konkurzu sa prihlási niekoľko ambicióznych záujemcov vystupujúcich pod menami operných postáv, ktorých árie sa rozhodli predviesť: Orfeo (Orfeus a Eurydika), Olympia (Hoffmannove poviedky), Carmen, Violetta (La traviata) a Tamino (Čarovná flauta). "Uchádzajú sa o miesto v divadle impresária Dotcoma. Ocitnú sa v nezávideniahodnej situácii ozvláštnenej zákulisným svetom opery s prejavmi lásky aj intrigami...," poznamenáva Pažítková k dielu, pri komponovaní ktorého sa Čekovská sústredila na árie z citovaných i iných opier "na pôde vlastnej hudobnej rétoriky".

Opera Impresario Dotcom vznikla z iniciatívy festivalu Bregenzer Festspiele, SND a nemeckého vydavateľa Bärenreiter-Verlag Kassel. Svetovú premiéru mala na festivale v Bregenzi v roku 2020. Vzbudila ohlas v rakúskych, nemeckých, švajčiarskych i talianskych médiách.

V úvode predstavenia sa diváci ocitnú akoby v lietadle, kde im zasvätenú inštruktáž vtipne v niekoľkých jazykoch poskytne sám impresário Dotcom v podaní herečky Zeynep Buyraç. Pod taktovkou talianskej dirigentky Alice Meregaglia sa predstaví ako Carmen Terézia Kružliaková, Violettu stvárni Adriana Kučerová a Olympiu Eva Katráková Bodorová. "Tamina bude spievať americký tenorista Simeon Esper, Orfea nemecký kontratenorista Hagen Matzeit. V úlohe lakomého agenta Conte Lasca účinkuje Pavol Remenár ako jediný, ktorý túto postavu naštudoval špeciálne pre bratislavskú produkciu," avizuje SND.