Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Kultúra

Na Slovensku vystúpi hviezda francúzskeho šansónu Mireille Mathieu

Foto: JVS GROUP

Koncert Mireille Mathieu v Bratislave si nenechá ujsť slovenská šansoniérka Andrea Zimányiová, ktorá má s Mireille dokonca spoločné korene!

Bratislava 17. apríla (OTS) - Spolu so svojim sprievodným orchestrom sa predstaví 15. decembra v Peugeot Aréne Bratislava v rámci turné „60 years of love“. Francúzsku divu, ktorú považujú za nástupkyňu nesmrteľnej Edith Piaf, si nenechá ujsť ani slovenská šansoniérka Andrea Zimányiová. Milovníčka Francúzska prezradila, že majú s Mireille Mathieu spoločné nielen spievanie, ale dokonca aj korene!

Multižánrová speváčka Andrea Zimányiová potvrdila svoje umelecké kvality na mnohých svetových súťažiach. Je nositeľkou prestížnej ceny poroty Objav Visa Francophone 2002 na festivale vo Francúzsku a v roku 2009 sa svetovému publiku predstavila na národnom kole Eurovízie.

„Mireille Mathieu vnímam už odmalička ako jednu z najvýraznejších ikon francúzskej scény. Dáma s typickým účesom a s rozpoznateľným prejavom ,kde výrazne dominuje jej francúzske "r". Myslím si, že popri Edith Piaf najviac preslávila francúzsku kultúru vo svete a to je veľmi obdivuhodné. Okrem spievania francúzskych piesní máme čiastočne spoločné korene. Môj otec, ktorého som ale nikdy nepoznala, sa narodil v Paríži, tak ako pani Mireille. Myslím, že by mohli byť aj podobný ročník,“ prezradila Andrea Zimányiová.

Mireille Mathieu považujú za nástupkyňu nesmrteľnej Edith Piaf. Rovnako naša šansoniérka Andrea Zimányiová má piesne Edith Piaf vo svojom repertoári.

„Keď som ako 16-ročná vyhrala súťaž francúzskej piesne, začala som si budovať svoj vlastný šansónový repertoár, ktorý pozostával práve z týchto legiend. Celkovo som sa vtedy inšpirovala od tých najväčších svetových legiend. Piesne od Edith Piaf si vyžadujú veľký hlasový font s dramatickým nádychom. Ale jej typický hlasový prejav dokáže veľmi zvádzať k napodobovaniu a na to si treba dávať pozor,“ konštatuje speváčka.


Andrea okrem milovaného šansónu interpretuje takmer každý žáner - rock, pop, piesne s nádychom jazzu či muzikálové piesne. Sympatická speváčka je milovníčkou Francúzska.

„Francúzsko som navštívila už mnohokrát, či už ako turista, súťažne alebo edukačne. Je to krásna rozmanitá krajina s neskutočnou históriou, ktorá dýcha na každom kroku. A tie syry a víno! Som prosto frankofil,“ s úsmevom hovorí Andrea.

Kúsok Francúzska si fanúšikovia budú môcť vychutnať aj v Bratislave. Mireille Mathieu bude 15. decembra v Peugeot Aréne sprevádzať kapela, ktorá má vyše desať členov. Nebude chýbať ani akordeón, ktorý je pre autentický zvuk šansónu nenahraditeľný. Madame Mathieu si s kapelou pripravila nový koncertný program, ktorý zahŕňa najväčšie nesmrteľné hity.

„Koncert bude pre mňa určite veľkým zážitkom. Mireille Mathieu je pre mňa dôkaz, že sa dá koncertovať aj vo vyššom veku. Som mimo pódia trochu introvert, takže sa nezvyknem fotiť s hviezdami. Stretnutie s takou legendou by som si však ešte dlho pamätala,“ uzatvára Andrea Zimányiová, ktorá sa teší na prípadné osobné stretnutie s francúzskou hviezdou.


Nezabudnuteľný zážitok na francúzsky spôsob si nenechajte ujsť 15. decembra 2024 v Peugeot Aréne /NTC aréne/ Bratislava. Vstupenky si môžete kúpiť tu https://www.ticketportal.sk/event/MIREILLE_MATHIEU

Skladba Je suis malade: Andrey Zimányiovej: