Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Na zoznam UNESCO pribudli belgické doly a Rio de Janeiro

Brazílske mesto Rio de Janeiro Foto: TASR/AP

Výbor Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) o tom rozhodol dnes na svojom zasadnutí v Petrohrade.

Petrohrad 1. júla (TASR) - UNESCO zaradilo na svoj zoznam Svetového dedičstva štyri uhoľné doly vo flámskej časti Belgicka a krajinu druhého najväčšieho brazílskeho mesta Ria de Janeiro. Výbor Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) o tom rozhodol dnes na svojom zasadnutí v Petrohrade.

V prípade Ria de Janeiro výbor vyzdvihol tamojšie špecifické členité kopcovité pobrežie Atlantického oceánu, kde sa príroda spája s mestom. Menovite uviedol pláž Copacabana, horu Pao de Açúcar (Cukrová homoľa) a gigantickú sochu Ježiša Krista na vrchu hory Corcovado, ktorá sa pozerá na Rio. Spomenul tiež Národný park Tijuca, ktorý je jedným z najväčších mestských parkov sveta.

Niektorým miestam ako je napríklad záliv Botafogo ublížilo znečistenie. Brazílske úrady dúfajú, že po zaradení krajiny Ria na zoznam Svetového dedičstva UNESCO sa tento stav zlepší, informovala agentúra Associated Press.