Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Najstarší spolok slovenských žien Živena oslavuje 150. výročie vzniku

Magda Vášáryová, predsedníčka Živeny, archívna snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Živena má v súčasnosti okolo tisíc členiek na Slovensku.

Banská Bystrica 12. mája (TASR) - Živena, najstarší spolok slovenských žien, oslavuje v tomto roku 150. výročie svojho vzniku. Banskobystrický miestny odbor (MO) si pripomenie toto jubileum 15. mája v priestoroch historickej radnice a tiež na Námestí SNP. Ako TASR informovala predsedníčka MO Živena Janka Slaná, ženy pozývajú na oslavu širokú verejnosť.

"Program osláv otvoríme v Cikkerovej sieni radnice o 10.00 h slávnostnou konferenciou. Medzi hosťami nebude chýbať primátor Banskej Bystrice Ján Nosko, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter a predsedníčka Živeny Magda Vášáryová. Vzácnym hosťom podujatia bude 95-ročná Gizela Kamešová, ktorá je členkou Živeny už viac ako 70 rokov. Teší sa na stretnutie a rada si zaspomína na roky prežité so Živenou," priblížila Slaná s tým, že súčasťou slávnosti bude kultúrny program.

Vo foyeri radnice sa v ten deň uskutoční vernisáž výtvarných prác členiek banskobystrickej Živeny a výtvarníčok Ateliéru 3G, ktorá potrvá do konca mája. Vyvrcholením osláv bude literárno-hudobný program na Námestí SNP.

"Budeme prechádzať 150 rokmi aj v dobových kostýmoch, vypočujeme si rozprávanie najstaršej členky Živeny, pripravené sú darčeky pre každého a občerstvenie počas celého dňa," dodala Slaná.

Živena vznikla 4. augusta 1869. Pri jej zrode stáli najmä muži, ktorí prostredníctvom novín vyzvali ženy a zorganizovali zhromaždenie v niekdajšom Turčianskom svätom Martine. Cieľom bolo vzdelávať slovenské ženy vo financiách, varení, výchove detí a v kultúre. V krátkom čase oslovili stovky žien. V roku 1955 Živenu násilne rozpustili. Začiatkom roka 1990 bola opäť zaregistrovaná vďaka spisovateľke Hane Zelinovej, etnografke Ľube Pavlovičovej-Bakovej, libretistke Jele Krčméry–Vrteľovej, ekonómke Zore Breierovej a ďalším významným ženám, ktoré odkaz Živeny ani po desaťročia neopustili a nadchli preň i mladšie ženy.

Živena má v súčasnosti okolo tisíc členiek na Slovensku.