Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Národný umelec, herec Július Pántik zomrel pred 10 rokmi

Na snímke herec Karol Čálik kladie kyticu kvetov ku rakve s telesnými pozostatkami J. Pántika počas smútočného obradu Foto: TASR/Pavel Neubauer

Patril medzi generáciu hercov, ktorá položila základy slovenského dramatického umenia v povojnovom období.

Bratislava 24. augusta (TASR) – Divadelný a filmový herec a vysokoškolský pedagóg Július Pántik, národný umelec, dlhoročný člen Činohry Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave zomrel pred 10 rokmi 25. augusta 2002 vo veku 80 rokov. Z televízie ho poznali aj deti napríklad ako deda Jozefa zo seriálu Bambuľkine dobrodružstvá.

Vo svojej hereckej profesii stvárnil množstvo divadelných, filmových, televíznych i rozhlasových postáv. Patril medzi generáciu hercov, ktorá položila základy slovenského dramatického umenia v povojnovom období.

Július Pántik sa narodil 15. januára 1922 v Stredných Plachtinciach. Absolvoval odbor herectvo na bratislavskom Konzervatóriu roku 1944. Ešte počas štúdia bol členom Činohry SND v Bratislave, v ktorom pôsobil až do roku 1991.
Július Pántik
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Od roku 1947 sa začal venovať i pedagogickej činnosti. Učil na odbornom doškoľovacom kurze na Konzervatóriu v Bratislave a na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave, kde získal v roku 1959 akademický titul docenta.

Vynikajúco sa našiel v postavách slovenskej literárnej klasiky, ktorej diela čerpajú námety z dedinského prostredia. Medzi jeho najznámejšie filmové úlohy patria Mišo vo filme Varúj...! (1946), Vinco Petráš v Havranej ceste (1962), Arnošt Pánek v Stude (1967), Golian vo filme Očovské pastorále (1973), Miky v Kdo hledá zlaté dno (1974), Mišo Zvara v snímke Prerušená pieseň (1960) či Gazdík vo Vrahovi zo záhrobia (1966) a Mikuš Sopko vo filme Súdim ťa láskou (1981). Z televíznych seriálov utkveli divákom v pamäti Nepokojná láska a postava deda Jozefa v detskom seriáli Bambuľkine dobrodružstvá.

Pre jeho nezabudnuteľný pátos si ho mnohí pamätajú ako majstra recitácie a z televíznych a rozhlasových rozprávok. Známy bol i ako režisér divadelných hier. Výstavu fotografií zo života herca Júliusa Pántika, rodáka zo Stredných Plachtiniec v okrese Veľký Krtíš otvorili 20. júna 2009 v tamojšom kultúrnom dome. V Dúbravke v Bratislave pribudla v máji 2012 nová ulica Pántikova, pomenovaná podľa herca Júliusa Pántika.

Pripomeňme si J. Pántika v prvom dieli legendárnej Bambuľky.