Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Noc divadiel 2012 sa roztlieska 17. novembra

Bez popisu Foto: Noc divadiel

Naša Noc divadiel 2012 bude bláznivá, dramatická, odhalená, nabitá, vyšťavená, impulzívna, závistlivá, éterická, šialená, návyková... Aká bude tá vaša?

Bratislava 26. novembra (TERAZ.sk - OTS) - Noc divadiel 2012 je 3. ročníkom noci otvorených divadiel, predstavení a výnimočných zážitkov. Ide o európske podujatie prezentujúce divadlo tvorivým spôsobom v netradičnom časovom rozpätí. Tento rok sa do projektu zapojilo viac ako 39 divadiel a súborov z 11 slovenských miest. Podujatie koordinuje Divadelný ústav Bratislava v spolupráci s divadlami na celom Slovensku.

Noc divadiel odštartujeme aj tento rok telemostom v živom vysielaní Slovenského rozhlasu. Spojte sa s divadlami po celom Slovensku a užite si atmosféru z rôznych javísk naraz!
Presne o 19.00 hod. sa divadlá spoja, vo všetkých naraz zaznie spoločný potlesk!

Počas bláznivej a roztlieskanej „Noci divadiel 2012“ si vyberie každý – milovník tragédie, coolnes drámy, opery, súčasného tanca, muzikálu, klasických inscenácií, rozprávok, fanúšik tradičného marionetového divadla, tieňového divadla i komornej monodrámy. Okrem divadelných inscenácií je súčasťou „Noci“ aj spoločné tlieskanie, uvažovanie o revolúcii, státie vo svetle reflektorov, spanie v divadle, pre najmenších skúšanie predstavenia a účinkovanie v ňom, pozeranie do kuchyne klasikov i študentov drámy, koncerty hereckých osobností a spoločné muzicírovanie s tvorcami, autorské čítania, diskusie s umelcami, vodenie bábok, cesty do zákulisia, čakanie na noc pri pohári vody, projekcie filmov, ale aj záznamov divadelných inscenácií, polnočné prekvapenia a veľa ďalších, nielen divadelných zážitkov.

„Noc“ sa koná každoročne, vždy tretiu novembrovú sobotu vo viacerých slovenských mestách súčasne. Slovenské divadlá otvoria svoje priestory počas večerných a nočných hodín, aby demonštrovali svoju otvorenosť novým podnetom, novým divákom a inšpirácii zvonku. Iniciátorom projektu Európska noc divadiel, do ktorého sa zapojilo osem krajín, je chorvátska Noć kazališta.

Počas Noci divadiel môže divák skúmať, objavovať, zapájať sa do diania či sa len príjemne usadiť, vnímať a nechať sa unášať po celú noc. Divák sa môže rozhodnúť pre spôsob a čas, kedy vstúpi do divadelného priestoru, prípadne do samotného „deja“.

Heslo prvého ročníka „Dnes večer nezhasíname” presvedčilo divákov o tom, že počas „Noci” sa netreba báť, divadla obzvlášť. Cez Noc divadiel 2010 sa nezhaslo v 8 mestách a 28 divadlách. Druhý ročník sa niesol v znamení hesla „Na hry máme celú noc“. V roku 2011 sa cez „Noc“ s návštevníkmi hralo 31 divadiel z 9 miest Slovenska.


Kompletný program nájdete na www.nocdivadiel.sk. Nájdete nás aj na facebooku .