Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Kultúra

Nositeľkou čestnej Zlatej Palmy sa stane aj herečka Meryl Streepová

Na archívnej snímke Meryl Streepová. Foto: TASR/AP

Meryl Streepová (74) je jednou z najoslavovanejších herečiek v dejinách Hollywoodu.

Paríž 3. mája (TASR) - Americkej herečke Meryl Streepovej udelia na otváracom ceremoniáli filmového festivalu vo francúzskom Cannes čestnú Zlatú palmu, oznámili vo štvrtok organizátori podujatia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Som nesmierne poctená správou o tomto prestížnom ocenení. Získať cenu v Cannes predstavuje pre medzinárodne spoločenstvo umelcov vždy najvyššie ohodnotenie v umení filmovej tvorby," reagovala Streepová.

"Stáť v tieni tých, ktorí boli predtým ocenení, je rovnako pokorné, ako aj vzrušujúce," dodala herečka.

Meryl Streepová (74) je jednou z najoslavovanejších herečiek v dejinách Hollywoodu. Na konte má rekordných 21 nominácií na Oscara, z ktorých premenila tri na výhry. Zahrala si v množstve známych filmov od moderných klasík, ako sú drámy Lovec jeleňov či Kramerová verzus Kramer, po komédiu Diabol nosí Pradu či muzikál Mamma Mia!.

Na filmovom festivale v Cannes sa však Streepová zúčastnila zatiaľ len raz, a to v roku 1989, keď získala aj ocenenie v kategórii najlepšia herečka za film Výkrik do tmy.

"Pretože je súčasťou kinematografie už 50 rokov a stelesňuje nespočetné množstvo majstrovských diel, Meryl Streepová je súčasťou našej kolektívnej predstavivosti, našej spoločnej lásky k filmu," uviedli organizátori festivalu v Cannes vo vyhlásení.

Tento rok sa Streepová na festivale na francúzskom Azúrovom pobreží pripojí k ďalším hollywoodskym veteránom vrátane tvorcu filmov Hviezdne vojny Georgea Lucasa. Ten na záverečnom ceremoniáli taktiež dostane čestnú Zlatú palmu za svoje celoživotné dielo. Toto ocenenie tento rok udelia i japonskému animačnému štúdiu Studio Ghibli, prvýkrát ho tak získa skupina umelcov a nielen jednotlivec.