Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 30. marec 2024Meniny má Vieroslava
< sekcia Kultúra

Novinka Filmového festivalu inakosti: Sekcia venovaná LGBTI seniorom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Divákom predstaví, ako prežívajú starobu gejovia, lesby, bisexuáli, transľudia a intersexuálni ľudia.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Novinkou 6. ročníka Filmového festivalu inakosti (FFi), ktorý sa uskutoční 25.-28. októbra v dvoch sálach bratislavského Kina Lumiére, je sekcia Queer Age venovaná LGBTI seniorom. Divákom predstaví, ako prežívajú starobu gejovia, lesby, bisexuáli, transľudia a intersexuálni ľudia.

"Rozhodli sme sa túto sekciu zakomponovať do programu festivalu z toho dôvodu, že v súčasnosti je Európsky rok aktívneho starnutia a aj z toho dôvodu, že seniori a dôchodcovia sú skupina ľudí, ktorá je dlhodobo prehliadaná a LGBTI seniori už dvojnásobne," povedala pre TASR riaditeľka FFi Zita Hosszúová na margo sekcie, ktorá má upozorniť na to, ako sa žije seniorom s menšinovou sexuálnou a citovou orientáciou a menšinovou rodovou identitou. "Chceli sme priblížiť aj to, že predovšetkým ich pamäť je dôležitá pre spoznávanie histórie a dejín boja za zrovnoprávnenie gejov a lesieb," vysvetlila s tým, že festival prinesie niekoľko filmov, ktoré tematizujú dlhodobé zväzky ľudí rovnakého pohlavia. "Ide o dlhodobé vzťahy, v ktorých muž s mužom alebo žena so ženou ako partneri zostarnú," doplnila.

V sekcii Queer Age sa objaví napríklad holandský film Teraz som žena (Michiel Van Erp, 2011). Snímka približuje život a myslenie ľudí, ktorí v 60. rokoch podstúpili zmenu pohlavia. Do novej sekcie je zaradená aj kanadská snímka Prietrž mračien (Thom Fitzgerald, 2011) a francúzsky film Neviditeľní (2011) od režiséra Sebastiena Lifshitza. "Je to unikátny dokument, ktorý mapuje gej seniorov vo Francúzsku, približuje ich spomínanie, ako aj súčasný život homosexuála v spoločnosti," dodala Zita Hosszúová.

Celkovo festival premietne počas štyroch dní v piatich sekciách 27 dlhometrážnych filmov z celého sveta i zo Slovenska a blok krátkych filmov. Sekcia Nové storočie ponúkne novinky z queer kinematografie, v rámci nej festival uvedie snímku Laurence (2012) - najnovšie dielo mladého talentovaného režiséra Xaviera Dolana.

Domáca kinematografia bude zastúpená v sekcii Teplé Slovensko, v ktorej Róbert Šveda uvedie dve svoje snímky Anjeli (2012) a Démoni (2007), režisér Juraj Krasnohorský sa predstaví komédiou Tigre v meste (2012).

V sekcii Zlatý fond, v ktorej dostanú priestor prelomové snímky queer kinematografie, si diváci budú môcť pozrieť lesbický film Go Fish (r. Rose Troche, 1994) a drámu režiséra Luchina Viscontiho Smrť v Benátkach (1971).



Poslednou sekciou je Iné videnie, ktoré prinesie audiovizuálny zážitok pre náročného diváka - nenaratívne filmové diela, dokumenty o umelcoch a umení. Filmoví fanúšikovia nájdu v Inom videní napríklad krátke filmy z portugalského festivalu Queer Lisboa či hudobný dokument Charlesa Atlasa Turning featuring Antony & the Johnsons.

Súčasťou festivalu bude viacero sprievodných podujatí. Medzi nimi sú workshopy o sexe a Noc FFi, ktorá sa skutoční v sobotu 27. októbra v KC Dunaj. Odštartuje o 18.00 h diskusiou s historikom Janom Seidlom o emancipácii homosexuálov v moderných českých dejinách.

Filmovú prehliadku podporujú patróni festivalu Zuzana Kronerová a Richard Stanke. Záštitu nad festivalom prevzal primátor hlavného mesta Bratislava Milan Ftáčnik a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Viac informácií nájdu záujemcovia na www.ffi.sk