Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Odovzdávanie Bielych vrán bude venované 30 rokom slobody

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Organizátori tak chcú zmeniť oslavu Novembra na "živý sviatok" a pripomenúť si, že o slobodu a verejné dobro sa treba neustále starať.

Bratislava 17. novembra (TASR) – Na 30. výročie Nežnej revolúcie - 17. novembra sa už po 12. rok sa odovzdajú ocenenia Biela vrana. Organizátori tak chcú zmeniť oslavu Novembra na "živý sviatok" a pripomenúť si, že o slobodu a verejné dobro sa treba neustále starať. TASR o tom informovali organizátori podujatia.

Slávnostný program sa za účasti prezidentky SR Zuzany Čaputovej, verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej a ďalších hostí začne v nedeľu (17. 11.) o 16.00 h v novej budove Slovenského národného divadla v Bratislave a bude venovaný 30 rokom slobody.

Večerom budú sprevádzať Martin Staňo a Juraj Kemka. Vystúpia tiež Monika Potokárová s piesňami Marty Kubišovej z inscenácie Činohry SND Kabaret normalizácia, za ktorú získala divadelné ocenenie Dosky, aj detský spevácky zbor Savorenge z Moldavy nad Bodvou. Diváci uvidia v programe aj hercov Richarda Stankeho a Martina Hubu.

Laureátov aktuálneho 12. ročníka vybrala Rada Bielej vrany, ktorá hodnotila nominácie predložené organizátorom ocenenia. Členmi rady sú novinár Tomáš Němeček, herečka Táňa Pauhofová, kazateľ Cirkvi bratskej Daniel Pastirčák, právnička a zástupkyňa Via Iuris Eva Kováčechová, riaditeľ kultúrneho centra Stanica-Záriečie zo Žiliny Marek Adamov a publicistka a zakladateľka Amnesty International Slovensko Marta Šimečková.

Biela vrana je ocenením občianskej odvahy pre ľudí, ktorí bránia verejné dobro aj za cenu osobného príkoria. Organizuje ho občianske združenie Tichá voda, ktorá ho po 11 rokoch prevzala od zakladateľov Aliancie Fair-play a Via Iuris. Minulý rok ocenili organizátori Jána Kuciaka a ďalších šiestich investigatívnych novinárov, ktorí pokračovali v jeho práci aj napriek hroziacemu nebezpečenstvu.