Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Paul Simon a Yo-Yo Ma si prevzali Polar Music Prize 2012

Paul Simon Foto: TASR/AP Photo

Najvýznamnejšie škandinávske hudobné ocenenie vzniklo v roku 1989 z iniciatívy niekdajšieho producenta skupiny Abba, medzičasom zosnulého Stiga Anderssona.

Štokholm 28. augusta (TASR) - Americký pesničkár, skladateľ a spevák Paul Simon a jeho krajan čínskeho pôvodu, čelista Yo-Yo Ma, si dnes v Štokholme prevzali z rúk švédskeho kráľa Karla XVI. Gustáva tohtoročné hudobné ceny Polar. Obaja laureáti si rovným dielom rozdelia dotáciu vo výške dvoch miliónov švédskych korún (viac ako 120.000 eur).

Príslušný výbor vyzdvihol v zdôvodnení výberu laureátov Simonovo pesničkárstvo svetovej triedy, prostredníctvom ktorého sa mu podarilo zachytiť jeho dobu s majstrovskou zručnosťou, novátorskými aranžmánmi a provokujúcimi textami. Yo-Yo Ma, ktorého označili za popredného čelistu svojej epochy, podľa výboru dokázal, že hudba je komunikačným prostriedkom, vášňou a spôsobom odovzdávania zážitkov.

Na dnešnom slávnostnom ceremoniáli v štokholmskom Konserthusete sa zúčastnili aj švédska kráľovná Silvia a korunná princezná Victoria s manželom Danielom. Medzi vrcholy slávnosti patrilo vystúpenie tohtoročnej víťazky Eurovíznej pesničkovej súťaže, švédskej speváčky Loreen, ktorá prítomných potešila Simonovou kultovou skladbou Bridge Over Troubled Water.

Najvýznamnejšie škandinávske hudobné ocenenie vzniklo v roku 1989 z iniciatívy niekdajšieho producenta skupiny Abba, medzičasom zosnulého Stiga Anderssona. Jeho názov je odvodený od slávnej značky kvality - názvu hudobného vydavateľstva Polar Music, s ktorého logom vychádzali svojho času nahrávky spomínanej legendárnej švédskej skupiny.

Cenu udeľujú každoročne vždy jednému predstaviteľovi klasickej hudby a jednému z oblasti rocku, džezu alebo bluesu. Medzi laureátmi Polar Music Prize figurujú v jeho doterajšej histórii osobnosti ako sir Paul McCartney, Dizzy Gillespie, Quincy Jones, sir Elton John, Joni Mitchellová, Bruce Springsteen, Ray Charles, Stevie Wonder, Bob Dylan, ale aj Witold Lutoslawski, Nikolaus Harnoncourt, Mstislav Rostropovič, Pierre Boulez, Ravi Shankar či Isaac Stern. V roku 2003 udelili cenu výnimočne iba jedinému umelcovi, americkému džezmenovi Keithovi Jarrettovi, ktorého umelecké aktivity však siahajú aj ďaleko za hranice tohto žánru.

V uplynulých rokoch sa laureátmi Polar Music Prize stali americký bluesman B.B. King a skladateľ maďarského pôvodu György Ligeti (2004), brazílsky hudobník, skladateľ Gilberto Gil a nemecký barytonista Dietrich Fischer-Dieskau (2005). Ich nasledovníkmi boli v ďalších rokoch britská rocková formácia Led Zeppelin a ruský dirigent Valerij Gergijev (2006), legendárny americký džezmen Sonny Rollins a jeho krajan, hudobník a skladateľ Steve Reich (2007), britská rocková skupina Pink Floyd a americká sopranistka Renée Flemingová (2008), či britský skladateľ a spevák Peter Gabriel a venezuelský pianista, ekonóm, pedagóg, politik a aktivista José Antonio Abreu (2009).

Pred dvoma rokmi rozšírili rady laureátov islandská speváčka Björk a taliansky hudobný skladateľ Ennio Morricone, ktorého preslávili hlavne filmové melódie. Vlani cenu získali americké kvarteto Kronos a ikona nielen zámorského punku a novej vlny - skladateľka a speváčka Patti Smithová.