Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Spisovateľ Cervantes sa pravdepodobne narodil pred 465 rokmi

Humorný Román Don Quijote de la Mancha poznajú deti aj dospelí takmer po celom svete a v rodnom Španielsku je považovaný dokonca za univerzálnu bibliu ľudstva. Foto: TASR/AP
Miguel de Cervantes Foto: questia.com

Presný deň a miesto jeho narodenia nie sú známe, o jeho živote dodnes kolujú historky.

Madrid/Bratislava 29. septembra (TASR) – Španielsky spisovateľ Miguel de Cervantes sa teší v rodnej krajine veľkej popularite. Kto bol vlastne, ostane asi tajomstvom. Existujú o ňom iba nejasné dohady.

Presný deň a miesto jeho narodenia nie sú známe a kolujú aj historky o tom, že už v detstve jeho rodina kočovala po krajine s otcom, schudobneným šľachticom ránhojičom. Mnohé zdroje uvádzajú, že sa narodil 29. septembra 1547 (podľa niektorých zdrojov to malo byť 9. októbra 1547). Od jeho narodenia uplynie v sobotu 465 rokov.

Istý čas žil v Taliansku, udatnosť preukázal v armáde, až kým ho v boji pri Lepante nezmrzačili. Dostal sa aj do otroctva, odkiaľ ho po piatich rokoch vykúpila rodina. Neskôr ako vyberač daní a armádny úradník putoval po Španielsku a pokúšal sa písať divadelné hry, básne a romány. Jeho Don Quijote bol preložený do približne 70 jazykov. Spisovateľ zomrel 23. apríla 1616 v Madride, mal vtedy zrejme 68 rokov.

Španiela a preslávil román o netradičnom hrdinovi
Miguel de Cervantes je autorom jedného z najslávnejších a najznámejších románov Dômyselný rytier Don Quijote de la Mancha. Humorný Román Don Quijote de la Mancha poznajú deti aj dospelí takmer po celom svete a v rodnom Španielsku je považovaný dokonca za univerzálnu bibliu ľudstva. Prvé príbehy rytiera smutnej postavy sa dostali do predaja 16. januára 1605 a zo dňa na deň sa stali bestsellerom. Celé dielo však dovtedy neznámy autor dokončil až v roku 1615, rok pred svojou smrťou. Postarší, dovtedy neúspešný spisovateľ Miguel de Cervantes Saavedra podľa všetkého začal písať príbehy statočného rytiera dona Quijota počas opakovaných pobytov vo väzení. Keď kniha vyšla po prvýkrát, mal údajne 58 rokov.

Najvýznamnejšie španielske literárne ocenenie nesie jeho meno

Na znak uznania spisovateľom za ich celoživotné dielo oceňujú od roku 1976 každoročne Cervantesovou cenou, označovanú aj za španielsku Nobelovu cenu. Cenu odovzdáva v deň výročia úmrtia slávneho spisovateľa na pôde univerzity v Alcalá de Henares španielsky kráľ Juan Carlos I.

Portrét spisovateľa nesú španielske mince s nominálnou hodnotou 10 až 50 eurocentov od roku 2002. V apríli 2002 v španielskom regióne La Mancha v meste Ciudad Real otvorili múzeum venované donovi Quijotovi. V tomto regióne sa odohráva slávny boj dona Quijota s veternými mlynmi. Neďaleko sa nachádza mestečko Villanueva de los Infantes, odkiaľ podľa desiatich popredných historikov a expertov z oblasti literatúry z madridskej univerzity Complutense pochádzal legendárny don Quijote. Vedci pri určovaní miesta vychádzali najmä z nápovedí, ktoré Cervantes v diele uvádza. Kľúčovými boli vzdialenosti a rýchlosť, akou sa pohyboval don Quijote na svojom koni Rocinante.

Nález, ktorý vstúpil do dejín španielskej literatúry

Pred budovou španielskeho parlamentu v Madride slávnostne odhalili v roku 1835 sochu Cervantesa. V jej základoch bola umiestnená schránka, objavená v decembri 2009 robotníkmi. Našlo sa v nej niekoľko vydaní Dona Quijota z roku 1819, kalendár zabalený v novinách z roku 1834 a niekoľko cestovných príručiek.