Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Prvý singel skupiny Beatles Love Me Do vyšiel pred 50 rokmi

The Beatles Foto: TASR/AP

Prvý singel skupiny Beatles vychádza na etikete EMI Parlophone 5. októbra 1962. Vysielali ho rozhlasové stanice v Anglicku a Luxembursku.

Bratislava 5. októbra (TASR) – Znie to neuveriteľne, ale už v piatok (5.10.) uplynie rovné polstoročie od vydania debutového singlu najslávnejšej štvorice 20. storočia, skupiny Beatles. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr sú dodnes nezameniteľnými idolmi miliónov fanúšikov na celom svete.

V tejto zostave odohrali v sobotu 18. augusta 1962 prvý koncert na tanečnej zábave v zábavnom centre Hulme Hall v Port Sunlight s novým bubeníkom Ringom Starrom. Ten bol členom skupiny doslova pár hodín. Už 11. septembra 1962 v štúdiu spoločnosti EMI na londýnskej Abbey Road nahrávali Beatles prvý singel Love Me Do. Producent George Martin, ktorý bol aj hudobným režisérom, mal obavu, aby Ringo nebrzdil nahrávanie, keďže v skupine nebol ani celý mesiac. Pre istotu zavolal štúdiového bubeníka Andyho Whitea. Ringo bol nervózny a za bicími sa striedali. Nahrali celkom 17 verzií skladby Love Me Do, na singli vyšla tá, na ktorej bubnoval Ringo Starr.

Foto: TASR/AP

Prvý singel vyšiel pod značkou vydavateľstva EMI Parlophone


Prvý singel skupiny Beatles vychádza na etikete EMI Parlophone 5. októbra 1962. Vysielali ho rozhlasové stanice v Anglicku a Luxembursku. V hitparáde Albiónu sa dostal na 17. miesto, na B strane bola pieseň P.S. I Love You. Fanúšikovia si pýtali ďalšie platne a Beatles im želanie splnili. Druhý singel so skladbou Please Please Me vychádza 12. januára 1963, v hitparáde sa dostal na druhé miesto. Na B strane bola pesnička Ask Me Why. Tretí singel s piesňou From Me To You vydali 12. apríla 1963, dva týždne mu trvala cesta na prvé miesto hitparády. Na B strane bola pieseň Thank You Girl. To už sa na Britských ostrovoch začína beatlemánia. Tá sa skončila vydaním singlu Let It Be a následným odchodom Paula McCartneyho zo skupiny v apríli 1970.

Oficiálna diskografia skupiny Beatles od roku 1962 do ich rozchodu v roku 1970 obsahuje 23 singlov, 13 EP platní a 13 albumov. Podľa katalógu vydavateľstva EMI obsahujú tieto nosiče 211 skladieb, z nich je 187 vlastných a 24 prevzatých, tie prevzaté sú všetky od amerických interpretov.

Archívne foto
Foto: TASR/AP
Nechce sa veriť, že skladba Love Me Do má 50 rokov. Ona má pritom ešte o pár dní viac, podobne ako skladby zo začiatočnej éry skupiny. Beatles si totiž v začiatkoch účinkovania zložené piesne najprv obohrali na koncertoch, až potom šli do štúdia na ich nahrávanie. Takže nebolo prekvapením, keď piesne na prvý album Please Please Me mali v marci 1963 nahrané za jediný deň. Štyri skladby už mali hotové, ostatné tvorili súčasť ich repertoáru a boli naskúšané. Napriek tomu bolo nahrávanie utrpením, George mal od hrania krvavé brušká prstov, ale vydržal. „Chlapci spievali viac ako 12 hodín, bolo to perfektné nonstop predstavenie. Cmúľali tabletky na podporu hlasiviek a pili mlieko, aby nezachrípli,“ spomína na nahrávanie producent George Martin.