Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

R. Polák: Ocenenie od prezidentky mi dáva pocit zadosťučinenia

Na snímke vľavo prezidentka SR Zuzana Čaputová, vpravo režisér Roman Polák si preberá ocenenie Pribinov kríž I. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti divadla počas udeľovania štátnych vyznamenaní osobnostiam z rôznych oblastí spoločenského života pri príležitosti 31. výročia vzniku Slovenskej republiky v priestoroch Slovenskej filharmónie 14. januára 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Polák je čerstvým držiteľom štátneho vyznamenania Pribinov kríž I. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenska v oblasti divadla.

Bratislava 23. januára (TASR) - Štátne vyznamenanie vníma divadelný a televízny režisér Roman Polák ako pocit zadosťučinenia za celoživotnú činnosť. Polák je čerstvým držiteľom štátneho vyznamenania Pribinov kríž I. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenska v oblasti divadla.

Zhodnotil, že ocenenie od prezidentky Zuzany Čaputovej bolo veľmi príjemné. "Hlavne preto, lebo prezidentku pokladám za človeka, na ktorého by mali byť všetci občania Slovenska hrdí," skonštatoval pre TASR. Štátne vyznamenanie mu dalo podľa jeho slov pocit istého zadosťučinenia. "Okrem toho, že je to veľmi príjemné, človek môže veriť tomu, že jeho práca, ktorú robil preto, aby otvoril témy, ktoré sa mu zdali zaujímavé pre neho samého, ale aj pre spoločnosť, v ktorej žil v rôznych fázach života, že to snáď všetko malo význam," doplnil.

Poznamenal, že keďže má za sebou 44 rokov profesionálnej režijnej činnosti, prežil rôzne fázy v spoločnosti. "Polovicu života som prežil v komunistickej diktatúre. Prežil som rôzne fázy vývoja Slovenska, napríklad v roku 1989 budovanie demokratického štátu. Nie všetko bolo jednoduché. Bolo mnoho zložitých spoločenských období," zhodnotil Polák éru svojho profesijného pôsobenia. Takisto vyzdvihol hodnotu demokracie, ktorá je podľa neho to najkrajšie, k čomu sme mohli dospieť.