Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi prestavilo sálu za 220.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK), ktorý je zriaďovateľom kultúrnej inštitúcie, sa na financovaní podieľal sumou takmer 30.000 eur.

Prievidza 29. januára (TASR) - Zmodernizovaný a variabilný priestor pre kultúru otvorilo v týchto dňoch Regionálne kultúrne centrum (RKC) v Prievidzi. Rekonštrukciu multifunkčnej sály a priľahlých priestorov financovalo z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), súčasťou projektu boli i hygienické opatrenia.

Rekonštrukciu sály prievidzskí kultúrnici pripravovali už od roku 2021, na prelome programových období eurofondov aj pandémie ochorenia COVID-19. K samotnej rekonštrukcii došlo vlani. "Sála prešla komplexnou rekonštrukciou. Odkryli sme strop a vymenili svietidlá, aby sme mali viac svetla, vymenili sme komplet podlahové krytiny, doplnili sme veľmi výrazne svetelnú a zvukovú techniku," načrtla riaditeľka RKC v Prievidzi Ľudmila Húsková.

Aby sa zvýšil divácky komfort, v sále podľa nej pribudol mobilný systém stupňovitého sedenia pre divákov, ktorý je variabilný. "Môžeme tak posúvať hľadisko a javisko podľa toho, ako to bude produkcia v sále potrebovať," priblížila.

RKC na projekt rekonštrukcie polyfunkčnej sály a priľahlých priestorov získalo z IROP takmer 200.000 eur, reálne náklady predstavovali 220.000 eur, vyčíslila Húsková. Trenčiansky samosprávny kraj (TSK), ktorý je zriaďovateľom kultúrnej inštitúcie, sa na financovaní podieľal sumou takmer 30.000 eur.

"Podmienkou projektu boli aj hygienické opatrenia, divákov do sály vpustia bezdotykové dvere a čistý vzduch vo vnútri zabezpečujú germicídne žiariče," dodala referentka oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK Sláva Gajdošíková.