Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

RTVS si v rozhlasovom vysielaní pripomenie Svetový deň hudby

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Rádio Slovensko priblíži poslucháčom piatkový svetový deň v rannom vysielaní a po 20.00 na jeho vlnách výnimočne zaznie Beethovenova Óda na radosť, ktorá je hymnou Európskej únie.

Bratislava 19. júna (TASR) - Vysielanie štyroch programových služieb Slovenského rozhlasu sa bude venovať Svetovému dňu hudby, ktorý pripadá na piatok (21. 6.). "Poslucháči Rádia Slovensko a Rádia_FM si výnimočne môžu vypočuť aj Beethovenovu Ódu na radosť," informovala o tom TASR hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

"Pre rozhlas predstavuje hudba podstatnú zložku vysielania, práve jej rôznorodosť nám umožňuje odlíšiť od seba jednotlivé vysielacie okruhy. Jej sviatok si v programe pripomenieme, paradoxne, viac slovom, keďže hudobný formát aj v tento deň zostane bezo zmeny," vysvetlil programový riaditeľ rozhlasovej časti RTVS Michal Dzurjanin.

Rádio Slovensko priblíži poslucháčom piatkový svetový deň v rannom vysielaní a po 20.00 na jeho vlnách výnimočne zaznie Beethovenova Óda na radosť, ktorá je hymnou Európskej únie.

K oslavám sa pripojí aj Rádio Devín. V Rannom ladení od 7.00 h priblíži niektoré verejné podujatia organizované pri príležitosti Svetového dňa hudby. "Do relácie Ars Musica o 10.00 h zavítajú aktívni účastníci medzinárodného festivalu ISCM World Music Days - skladatelia Marián Lejava, Tímea Maščáková a Lukáš Borzík. Poludňajší koncert o 12.00 h bude venovaný hudbe Franza Liszta a Maxa Regera v podaní Gewandhaus orchestra Lipsko," dodala Rusnáková s tým, že večernú hudobnú ponuku otvorí Koncertné Rádio Devín o 19.00 h, v ktorom prinesie symfonickú báseň Camille Saint-Saënsa: Omphalin kolovrátok, Koncert pre violončelo a orchester č. 1 a mol Claudea Debussyho a Bolero Maurice Ravela v podaní Slovenskej filharmónie. Výber z experimentálnej tvorby adekvátnej k svetovému dňu ponúkne o 23.00 h relácia Ex Tempore.

Rádio_FM sa bude Svetovému dňu hudby venovať v piatok nielen v prúdovom vysielaní, ale tiež v podvečernom programe Baláž & Hubinák. Chýbať nebude moderátorská glosa venovaná významu hudby. Aj poslucháči tohto vysielacieho okruhu si o 20.00 h môžu vypočuť Beethovenovu Ódu na radosť.

"Rádio Regina pripravilo päťdielny seriál, v ktorom približuje skladateľov a interpretov vážnej hudby, autorov textov, predstaviteľov ľudovej a inštrumentálnej hudby. Seriál zarámcuje spomienka na 53. výročie Bratislavskej lýry očami jej zakladateľa Pavla Zelenaya," uzavrela.