Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Sir Elton John oslavuje dnes 65. narodeniny

Foto: TASR/AP

Popri hudbe Eltonovi Johnovi učaril aj futbal, kúpil mužstvo FC Watford, ktoré sa dostalo až do anglickej Premier League.

Bratislava 25. marca (TASR) – Dnes oslavuje 65. narodeniny Sir Elton John, jedna z najväčších osobností svetovej populárnej hudby. Narodil sa 25. marca 1947 v anglickom Pinner v rodine trubkára kráľovského letectva, do matriky ho zapísali pod menom Reginald Kenneth Dwight. Od mala kráčal v otcových šľapajach, mal päť, keď začal navštevovať hodiny klavíra. Vyštudoval hudbu na Londýnskej kráľovskej hudobnej akadémii.

V roku 1961 nastúpil na post klaviristu do svojej prvej skupiny Bluesology. Hral v nej šesť rokov, potom sa rozhodol pre sólovú dráhu. V tej dobe začal aj spoluprácu s textárom Bernie Taupinom. Vo februári 1973 mal prvý veľký dôvod na oslavu, americký rebríček viedol so skladbou Crocodile Rock, získal za ňu prvú zlatú platňu. Doma na ostrovoch obsadil tento hit piatu pozíciu. LP platňa Don't Shoot Me, I'm Only Piano Player viedla rebríčky doma aj v USA. V júli 1976 viedol prvýkrát aj domáci rebríček so skladbou Don't Go Breaking My Heart, ktorý nahral v duete so speváčkou Kiki Dee.

V septembri 1974 pozval Eltona na nahrávanie albumu Walls And Bridges John Lennon. V duete nahrali skladbu Whatever Get's You Through The Night, ktorá sa dostala na prvé miesto americkej hitparády. Elton John a John Lennon spievali spolu 28. novembra 1974 na Koncerte vďakyvzdania v newyorskej Madison Square garden skladbu I Saw Her Standing There. Pre Ringa Starra zložil Elton spolu s Bernie Taupinom skladbu Snookeroo.

Popri hudbe mu učaril aj futbal, kúpil futbalové mužstvo FC Watford, ktoré sa dostalo až do anglickej Premier League. Na albume Single Man mu hráči jeho mužstva nahrali sprievodné vokály. Veľkým úspechom bolo, keď sa jeho FC Watford prebojoval až do finále anglického pohára. Tam ale prehral s FC Liverpool 0:2.


V múzeu figurín

Už 21. novembra 1975 odhalili Eltonovi Johnovi hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy a tento deň bol v Los Ageles vyhlásený za deň Eltona Johna. V marci 1976 pribudla jeho vosková figúra v známom múzeu figurín Madame Tussand. Elton bol prvou rockovou hviezdou, ktorej sa od čias Beatles dostalo tejto pocty.

Na jar roku 1984 zavítal Elton John aj na dva koncerty v Československu – v Prahe a v Ostrave. Od polovice 80. rokov sa Elton John venoval častejšie charitatívnym akciám na podporu boja proti AIDS, 13. marca 1985 vystúpil na koncerte Live Aid, spieval s Georgeom Michaelom pieseň Don't Let The Sun Go Down On Me.

Počas speváckej dráhy vydal 128 singlov, 55 skladieb sa umiestnilo v TOP 30 anglického rebríčka. Singel so skladbou Candle In The Wind 1997, ktorú zahral a zaspieval na pohrebe princeznej Diany, je najrýchlejšie a najviac predávaným singlom všetkých čias. Predaj prevýšil sumu 33 miliónov kópií, z toho päť miliónov v Británii a 11 miliónov v Spojených štátoch.

Candle In The Wind 1997




Do týchto dní vydal 30 štúdiových albumov, tým najnovším je The Union z októbra 2010. Štyri z nich sa dostali na prvé miesto rebríčka. Najúspešnejším bol Goodbye Yellow Brick Road z októbra 1973, ktorého predaj prekročil hranicu 16 miliónov výliskov. K diskografii patria aj štyri live a 17 kompilačných albumov. Na svojom konte má viac ako 250 miliónov predaných platní. Je držiteľom šiestich cien Grammy. Kráľovná Alžbeta II. mu 24. februára 1998 udelila titul Sir. S priateľom Davidom Furnishom uzatvoril v apríli 2005 prvé oficiálne manželstvo osôb rovnakého pohlavia vo Veľkej Británii.

Sir Elton John sa na koncerte na bratislavskom Tyršovom námestí v roku 2005 zvítal s publikom po slovensky - Ahoj, Bratislava.
Foto: TASR/Martin Baumann

Opäť v Bratislave

V rámci celosvetového turné Greatest Hits Live 2012 privíta Eltona Johna 10. júla Bratislava. Bude to jeho tretia návšteva na Slovensku. V Bratislave hral na Tyršovom nábreží 1. júna 2005 a v košickej Steel Aréne 22. júna 2010.