Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Škody na hnuteľnom majetku na Krásnej Hôrke budú nižšie až o polovicu

Foto: TASR/František Iván

Pokiaľ ide o škody na nehnuteľnom majetku, stále prebieha šetrenie a poisťovňa čaká na konkrétnejšie informácie o výsledkoch verejného obstarávania na dodávateľa stavebných prác.

Bratislava/Krásnohorské Podhradie 10. septembra (TASR) - Škody na hnuteľnom majetku po požiari na hrade Krásna Hôrka, pôvodne vyčíslené na milión eur, budú nižšie, a to pravdepodobne až o polovicu.

Vyplýva to zo zoznamov ohodnotených zbierkových predmetov poškodených požiarom a zoznamov ostatných poškodených hnuteľných vecí, ktoré v priebehu júna a júla predložilo Slovenské národné múzeum poisťovni Generali Slovensko.

Odborné ohodnotenie zbierkových predmetov, ktoré boli zničené a poškodené počas požiaru, vykonala expertná skupina zriadená Slovenským národným múzeom.

Čo sa týka škody na nehnuteľnom majetku, stále prebieha šetrenie a poisťovňa čaká na konkrétnejšie informácie o výsledkoch verejného obstarávania na dodávateľa stavebných prác.

Hrad Krásna Hôrka po požiari



Obnova požiarom zničeného hradu Krásna Hôrka



Doterajšie šetrenie však nenasvedčuje, že by mala byť predpokladaná výška škody na nehnuteľnom majetku v inej sume ako sedem miliónov eur vyčíslených v predbežnej expertnej správe od nezávislej spoločnosti. Definitívnu výšku škody bude vedieť poisťovňa určiť až po dokončení rekonštrukcie celého hradu a predložení potrebných dokumentov od dodávateľa stavebných prác.

"Poisťovňa môže kryť len vzniknutú škodu, to znamená náklady na obnovenie hradu do pôvodného stavu, ktorý bol zdokumentovaný v čase vzniku poistnej udalosti, nie obnovy nad rámec pôvodného stavu pred požiarom," upozornila hovorkyňa poisťovne Lucia Makayová.



Podľa jej slov je s blížiacim sa zimným obdobím z pohľadu poisťovne nevyhnutné, aby bolo ukončené kompletné prekrytie celého hradu, nakoľko nepriaznivé počasie môže spôsobiť ďalšie škody, čím by vznikli nové náklady na opravu. "Šesť dní po požiari poisťovňa poslala na účet Ministerstva kultúry SR zálohu na poistné plnenie vo výške dva milióny eur, aby mohlo urobiť nevyhnutné opatrenia na zabránenie vzniku následných škôd, ale najmä, aby malo k dispozícii dostatok finančných prostriedkov pre čo najrýchlejšie začatie opravy hradu. Do dnešného dňa z nej bolo vyčerpaných cca 302.000 eur," uviedla Makayová.

Hrad Krásna Hôrka


Hrad Krásna Hôrka bol postavený v 13. storočí. Je súčasťou SNM - Múzea Betliar. Stála hradná expozícia prezentuje staviteľstvo od 13. do 18. storočia, informácie o hrade a jeho majiteľoch. Zbierky obsahujú cenné zbrane, exponáty remeselnej činnosti, hudobné nástroje, textílie a obrazy. V apríli 2011 boli priestory hradu po rekonštrukcii znovuotvorené. Požiar, ktorý vypukol 10. marca, zničil všetky strechy vrátane interiéru horného gotického hradu.
Hrad Krásna Hôrka je poistený spolu s ostatným majetkom rezortu kultúry, to znamená, že poistná zmluva kryje rozsiahly majetok vrátane všetkých štátom spravovaných hradov, zámkov, kaštieľov a pod. Hlavným spolupoisťovateľom je poisťovňa Generali Slovensko so 40-percentným podielom na preberanom riziku. Ročný limit poistného plnenia vyplývajúci z poistnej zmluvy je vyše 11,6 milióna eur na nehnuteľnom majetku a viac ako 3,3 milióna eur na hnuteľnom majetku. Pod uvedené limity spadajú poistné udalosti na všetkých hradoch, zámkoch, kaštieľoch či baštách pod správou štátu.