Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Skupina Peter Bič Project predstavila debutový album Say It Loud

Skupina Peter Bič Project vydala štúdiový album s názvom Say It Loud. Prezentovali ho vo štvrtok večer (18.10.) v bratislavskom klube Loft, do života ho uviedol známy televízny šéfkuchár Jaroslav Židek. Foto: TASR/Ján Štovka

Na vzniku pesničiek sa podieľa celý Peter Bič Project.

Bratislava 19. októbra (TASR) – Skupina Peter Bič Project vydala štúdiový album s názvom Say It Loud. Prezentovali ho vo štvrtok večer (18.10.) v bratislavskom klube Loft, do života ho uviedol známy televízny šéfkuchár Jaroslav Židek.

Album ponúka rovný tucet piesní z autorskej dielne skupiny, okrem už aj v zahraničí známeho hitu Hey Now sú nimi titulná skladba Say It Loud, When I Was Young, You'll Always Be, Searching, Don't Wanna Be Just Friends, Break A Law, Came To My Life, Thinking About You, Back Home, Sometimes a Hey Now (Acoustic). Druhým singlom z albumu po úspešnej Hey Now je titulná pieseň Say It Loud, ku ktorej kapela už nakrútila aj videoklip, ktorý mal práve vo štvrtok premiéru.

Ohlasy zo Švédska, Brazílie či Mexika


Základ kapely Peter Bič Project vlastne vznikol pri nahrávaní môjho sólového albumu Peter Bič (vyšiel v máji 2010), našiel som muzikantov, s ktorými chcem pracovať. Ten sa mi ukázal ako cesta, ktorou chcem ísť. Už na začiatku sme si povedali – poďme robiť tak, ako je to prirodzené pre nás, pre našu kapelu. Keď sme zložili pesničku, tak speváci začali automaticky tvoriť do hudby anglický text, a preto aj anglicky spievaný album. Okrem toho spevák Ivo Bič žil niekoľko rokov v Amerike, tak jemu to bolo veľmi blízke. Aj jeho debutový album bol vlastne skoro celý v angličtine. To je aj dôvod, prečo to takto vnímame a ťaháme touto líniou. Podobne Dáška, angličtina z nej ide úplne prirodzene. A čo je hlavné, aj poslucháči a fanúšikovia to takto prijali,“ povedal pre TASR pri prezentácii albumu líder kapely Peter Bič a dodal: „Pesnička Hey Now rezonuje nielen u nás a v susednej Českej republike, ale aj v zahraničí, čo je pre našu kapelu veľký úspech. Pracujem na tom, aby sa album dostal medzi ľudí v zahraničí, každý deň máme nové ohlasy, tie najnovšie zo Švédska, Brazílie a Mexika.“


Osobné pesničky


Album dostal názov podľa skladby Say It Loud, ktorá dokonale vystihuje náladu v skupine. Všetci jej členovia - líder Peter Bič, speváčka Dáška Kostovčík, spevák Ivo Bič, klávesák Matúš Pavlík, basgitarista Vlado Čekan a bubeník Jozef Zima - sa riadia heslom: vykrič na plné ústa čo chceš, povedz čo máš rád, čo ťa baví, neboj sa ísť do toho! Album nahrali podľa svojich predstáv. „Sú to osobné a pre nás zábavné pesničky, pretože sme sa pri ich skladaní veľmi bavili a bavíme sa aj pri ich hraní. Celé to vznikalo pri veľmi dobrej energii. Netreba tam hľadať len hity typu Hey Now. Každá pesnička je trochu iná,“ dodáva líder kapely.



Speváčka Dáška Kostovčík je čerstvou absolventkou právnickej fakulty. „Právu sa zatiaľ nevenujem, pretože sa nám darí s kapelou a nestíham to. Máme pravidelné koncerty, ľudia poznajú už našu prvú pesničku Hey Now a vlastne už aj druhú Say It Loud. Dúfam, že naše cédečko sa dostane k čo najväčšiemu počtu ľudí. Veľmi sa tešíme všetci v kapele. Ja som do tejto kapely prišla ako amatér, nemala som skúsenosti. Naše vystúpenie na slovenskom kole pesničkovej súťaže Eurosong vo februári 2010 so skladbou Dážď bolo jedno z mojich prvých verejných vystúpení. Od tej doby už tých koncertov bolo dosť, na pódiu sa cítim výborne, pritom viem, že stále je na čom pracovať. Robím to, čo ma baví, robím hudbu,“ uviedla pre TASR speváčka.



Na vzniku pesničiek sa podieľa celý Peter Bič Project. „Hudbu skladáme všetci, texty píšu speváci Ivo a Dáška, ktorí sa v angličtine našli. Keď niekto dostane nápad, tak sa od toho odpichneme a rozvinieme to do textu. Je to spoločné dielo. Najprv robíme hudbu, do toho sa dotvárajú nálady a texty pesničky, podľa situácie a obdobia, ktoré v dobe vzniku práve zažívame,“ dodáva Peter Bič.