Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Skupina Šaštínska Partička stavila na improvizáciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Otvorená hodina Šaštínskej Partičky sa začne v Beťáriku o 17.30 h.

Šaštín-Stráže 7. januára (TASR) - Divadelná skupina Šaštínska Partička, ktorá funguje v Šaštíne-Strážach na Záhorí, stavila na divadelnú improvizáciu. Jej členovia trénujú schopnosť sebavedome vystupovať pred divákmi a pohotovo si poradiť s nečakanými situáciami. Pod vedením absolventa pražskej Akadémie múzických umení Juraja Mitra sa stretávajú raz týždenne v miestnom Centre voľného času (CVČ) Beťárik a teraz dávajú príležitosť pripojiť sa ďalším členom.

"V stredu 17. januára chystáme otvorenú hodinu pre verejnosť, kde si záujemcovia môžu vyskúšať divadelnú improvizáciu na vlastnej koži," uviedol Mitro. Šaštínska Partička voľne nadväzuje na známy formát televíznej Partičky, keď herci dostanú zadanie a bez väčšej prípravy spoločne zohrajú pred divákmi scénku.

"Existuje mnoho foriem divadelnej improvizácie. Ide o to, aký výstup z nej chceme mať," vysvetlil Mitro s tým, že v Česku sú veľmi rozšírené tzv. divadelné športy, v rámci ktorých sa usporadúvajú zápasy v divadelnej improvizácii. Na zápase sa stretnú dva tímy, ktoré súperia o priazeň publika. Hrajú sa aj dlhé improvizácie, keď herci na vylosovanú tému od divákov zahrajú jednu celovečernú scénu. "Podobný prístup má napríklad improskupina Tri Tvorivé Tvory v zložení Juraj 'Šoko' Tabaček, Lukáš Púchovský a Stanislav Staško," pripomenul vedúci Šaštínskej Partičky.

Divadelná improvizácia má podľa Mitra potenciál pre osobnostný rozvoj hercov a prináša lepšie pochopenie prežívania a vzorcov správania práve cez stvárnenie rôznych rolí a situácií. "Pre mňa je najdôležitejšie, aby sa ľudia na improtréningu uvoľnili, naladili na seba a dovolili si trochu riskovať. Tak vznikne priestor na hru a prekvapenie, kde sa môžeme realizovať," doplnil Mitro.

Otvorená hodina Šaštínskej Partičky sa začne v Beťáriku o 17.30 h.