Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Slovenskú hudbu si v Carnegie Hall vypočuli stovky hostí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Hlavným hudobným motívom bolo spájanie jazzu s prvkami folklóru, populárnej a klasickej hudby.

Bratislava 27. januára (TASR) - Koncert slovenských hudobníkov pod názvom Slováci v Carnegie Hall sa uskutočnil v nedeľu (26. 1.) v New Yorku. Na podujatí, ktoré usporiadal veľvyslanec Slovenskej republiky v USA Ivan Korčok, sa predstavili bubeník Martin Valihora so svojim kvartetom a saxofonistom Radovanom Tariškom, skupina Jána Berkyho Mrenicu ml. a ako hostia klavirista Peter Breiner a spevák Peter Lipa. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

"Našim cieľom bolo poskytnúť newyorskému publiku kvalitné slovenské umenie a šíriť tak dobré meno našej krajiny v tomto dôležitom politickom a obchodnom priestore, ale tiež vytvoriť príležitosť pre stretnutie slovenskej komunity a podporiť jej pozitívnu väzbu na domovskú krajinu," povedal Korčok. "Úspešná diplomacia dnes musí byť otvorená publiku z najrôznejších oblastí, komunikovať aj formou kultúrnych zážitkov a pozitívnej emócie, čo sa nám týmto koncertom, pevne verím, aj podarilo," dodal.

Hlavným hudobným motívom bolo spájanie jazzu s prvkami folklóru, populárnej a klasickej hudby. V dramaturgii Martina Valihoru zazneli jazzové aranžmány slovenských ľudových piesní, akou je aj známa skladba Červené jabĺčko, ktorú po prvý raz s Radovanom Tariškom odohrali aj americkí hudobníci Markus Strickland a Ron Affif či Slovenské tance Petra Breinera a jeho skladba Manhattan v podaní Petra Lipu. Zazneli tiež rómske motívy v podaní Jána Berkyho Mrenicu ml., ktorého kvartet spolu s ostatnými umelcami odprezentoval aj klasické jazzové štandardy.