Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Barabášov dokument Trou de Fer bol na festivale v Liberci najlepší

Slovenský režisér a cestovateľ Pavol Barabáš Foto: TASR

V konkurencii 54 filmov udelila porota ocenila pôsobivé zaznamenanie zostupu na dno kaňonu, do samého stredu fantastickej prírody, zdokumentované s ľudskou úctou k tomuto tajomnému svetu.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Dokumentárny film Trou de Fer - Železná diera bodoval na 15. ročníku filmového festivalu Sportfilm Liberec - International FICTS Festival (18.-20.9.). Slovenskú snímku režiséra Pavla Barabáša vyhodnotili v kategórii dokumentárnych filmov ako najlepší film. TASR informovala Martina Straková z K2 studia.

V konkurencii 54 filmov z rôznych krajín udelila 14-členná porota Barabášovmu filmu ocenenie za "pôsobivé zaznamenanie zostupu na dno kaňonu, do samého stredu fantastickej prírody, ktoré bolo zdokumentované s ľudskou úctou k tomuto tajomnému svetu".

Sportfilm Liberec - International Ficts Festival je medzinárodný súťažný festival televíznych a filmových snímok s tematickým zameraním na olympijské hry. Jeho poslaním je prispieť k rozvoju olympijských myšlienok a šíreniu športu prostredníctvom filmu. Festival zastrešuje Medzinárodná Federácia športového filmu a televízia FICTS so sídlom v Miláne. Koná sa v 14 krajinách na piatich kontinentoch. "Vďaka oceneniam na festivaloch FICTS v českom Liberci i tureckom Istanbule sa film Trou de Fer nominoval na finále World FICTS Challange v Miláne, ktoré sa bude konať 5. až 9. decembra," doplnila.

Dokument Trou de Fer - Železná diera získal mnohé významné ocenenia napríklad na Medzinárodnom festivale horského filmu INKAFEST v Peru, Moskovskom filmovom festivale, Medzinárodnom festivale horského filmu Torelló v Španielsku, ale aj na festivaloch v nemeckom Tegernsee, francúzskom Dijone, v poľskom Zakopanom a ďalších.