Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

SLZY TEČÚ POTOKOM: Verejnosť sa v Prahe lúči so spevákom Karlom Gottom

Na snímke rakva s pozostatkami českého a československého speváka Karla Gotta je vystavená počas verejnej rozlúčky v Paláci Žofín na Slovanskom ostrove v Prahe v piatok 11. októbra 2019. Foto: TASR - Bohdan Kopčák

Ľudia sa môžu s Gottom naposledy rozlúčiť od 08.00 do 22.00 h v Paláci Žofín na Slovanskom ostrove v Prahe.

Praha 11. októbra (TASR/Teraz.sk) - Verejnosť sa v piatok v Prahe lúči so spevákom Karlom Gottom, ktorý zomrel 1. októbra 2019 vo veku 80 rokov.

Ľudia sa môžu s Gottom naposledy rozlúčiť od 08.00 do 22.00 h v Paláci Žofín na Slovanskom ostrove v Prahe.
V prípade veľkého záujmu nechajú organizátori sálu otvorenú až do polnoci.



Usporiadatelia rozlúčky s Gottom o 20.00 h uzavreli rad fanúšikov



Usporiadatelia piatkovej rozlúčky pre verejnosť so spevákom Karlom Gottom uzavreli o 20.00 h rad čakajúcich fanúšikov pred palácom Žofín, na základe čoho sa ďalší záujemcovia dovnútra nedostanú. Informoval o tom server iDNES.cz.

Ľudia, ktorí už čakajú v rade, sa ešte budú môcť zosnulému spevákovi pokloniť. "Ďalší už bohužiaľ nebudú do koridoru z kapacitných a časových dôvodov vpustení," povedal hovorca Magistrátu hlavného mesta Prahy Vít Hofman.

Pokloniť sa veľkému majstrovi pricestovali na pražský Žofín aj mnohí jeho slovenskí fanúšikovia. Dve generácie jednej rodiny z Bratislavy - šesťdesiattriročné dvojičky Libuša Puškárová a Soňa Macejáková, ktoré doprevádzali svoju 85-ročnú nevidiacu matku Libušu Kordikovú. Nevidiaca fanúšička Karla Gotta nadiktovala dcére aj text zápisu do kondolenčnej knihy a s asistenciou sa podpísala.
Foto: TASR Bohdan Kopčák


Rozlúčka pre verejnosť prebieha od 8.00 h do 22.00 h. Organizátori vyhlásili, že večer o ôsmej zástup ľudí čakajúcich pred palácom uzavrú. Sála však zostane v prípade veľkého záujmu otvorená až do polnoci.

Do 20.30 h sa so spevákom prišlo rozlúčiť 38.000 ľudí. Pietne miesta, na ktorých si ľudia uctili pamiatku speváka, vznikli aj v ďalších mestách v ČR.

Nemecká rozhlasová stanica prirovnala Gotta k britskej kráľovnej



Zahraničné média si v súvislosti s piatkovou rozlúčkou s Karlom Gottom v Prahe všímajú zástupy čakajúcich fanúšikov a nemecká rozhlasová stanica MDR prirovnala spoločenské postavenie zosnulého speváka k britskej kráľovnej.

Ľudia čakajú v dlhom rade počas verejnej rozlúčky so zosnulým českým a československým spevákom Karlom Gottom pred Palácom Žofín na Slovanskom ostrove v Prahe v piatok 11. októbra 2019.
Foto: TASR Bohdan Kopčák



"Krajina neprišla len o po celé desaťročia najobľúbenejšiu hviezdu, ale aj o národný symbol, garanta stálosti," uviedla na svojej webovej stránke nemecká rozhlasová stanica MDR, podľa ktorej bolo umelcovo spoločenské postavenie porovnateľné s postavením britskej kráľovnej Alžbety II. Česko bez Karla Gotta je podľa MDR krajina v stave núdze.


Podľa agentúry AP bol Gott "vzácny príklad popového speváka z východnej Európy, ktorého hudba si získala popularitu aj v niektorých krajinách západnej Európy, najmä v západnom Nemecku".




Nemecké noviny Welt píšu o fanúšikoch, ktorí pred palácom Žofín čakali v dlhých radoch. Dobrovoľníci Českého červeného kríža rozliali ľudom stojacim v rade do pohárikov 400 litrov čaju, uviedol server iDNES.cz.

Zástupy čakajúcich ľudí pozorovali aj zahraniční návštevníci Prahy, i takí, ktorí ho nepoznali, napísal server Novinky.cz. "Neviem, kto bol Karel Gott, ale asi to bola veľmi významná osobnosť. U nás by podľa mňa takýto záujem a smútok vyvolala len smrť cisára," povedala študentka Haruko z Japonska, ktorá do Prahy prišla so spolužiakmi.

Verejnosť sa lúči so zosnulým českým a československým spevákom Karlom Gottom v Paláci Žofín na Slovanskom ostrove v Prahe v piatok 11. októbra 2019.
Foto: TASR/AP


Hovorkyňa pražskej polície podľa iDNES.cz. povedala, že do večerných hodín mohlo smútočnou sieňou, kde je vystavená rakva so spevákovými pozostatkami, prejsť 30.000-35.000 ľudí.

Polícia fanúšikom, ktorí sa chcú s umelcom rozlúčiť, odporučila, aby sa do radu pred palácom Žofín zaradili pred 20.00 h večer.

Ďalšie spomienkové miesto vzniklo pri Novej scéne Národného divadla v Prahe, kde sú vylepené Gottove fotografie, umiestnené sviečky a položené kvety.

Umelcov pohreb so štátnymi poctami sa uskutoční v sobotu 12. októbra o 11.00 h v Katedrále svätého Víta na Pražskom hrade. Česká vláda na sobotu vyhlásila štátny smútok. Štátne vlajky na Pražskom hrade a v Lánoch už 2. októbra z rozhodnutia prezidenta Miloša Zemana stiahli na pol žrde.


Zádušnú omšu, ktorú organizuje Úrad vlády ČR, bude slúžiť kardinál Dominik Duka. Na omši sa zúčastnia aj predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) a predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).




Server iDNES.cz upozorňuje na dopravné obmedzenia v Prahe a v okolí. Na bezpečnosť má dovedna dohliadať približne 130 policajtov a na mieste budú aj záchranári a dobrovoľníci Českého červeného kríža.

V Prahe sa v čase rozlúčky koná aj festival svetla Signal, zhromaždenie aktivistov z hnutia Extinction Rebellion a v piatok večer futbalová reprezentácia ČR odohrá zápas v rámci kvalifikácie ME 2019 s Anglickom, pripomína iDNES.cz.

Verejnosť sa lúči so zosnulým českým a československým spevákom Karlom Gottom v Paláci Žofín na Slovanskom ostrove v Prahe v piatok 11. októbra 2019.
Foto: TASR/AP


Davy ľudí sa na Žofíne lúčia so zosnulým Karlom Gottom


Záujem o rozlúčku s Gottom je obrovský. Rad sa tiahne za Most légií, postupuje však plynule. Sála bude pre verejnosť otvorená do 22.00 h.

Prví fanúšikovia sa do smútočne vyzdobenej sály dostali o 08.00 h. Pristupovali k pietnemu miestu, kládli kvety, niektorí sa ukláňali, ďalší si pietne miesto fotili.

Niektorí mali v očiach slzy. Podľa reportéra denníka MF DNES sa ľudia pri rakve zdržia približne desať sekúnd. Odhad organizátorov hovorí približne o 1800 ľuďoch za hodinu.



Polícia už riešila prvý incident, keď vyviedla zo Slovanského ostrova opitého mladíka z Rožnova pod Radhoštěm. Priamo pred vchodom do Paláca Žofín totiž robil grimasy do kamier.

Podľa šéfa pražskej polície Tomáša Lercha bol priebeh piety pokojný, na mieste je nasadených približne 100 policajtov a 30 mestských strážnikov.




Reportérka iDNES.cz potvrdila, že doprava bola bez komplikácií. Most légií však už nestačil, ľudia sa stavali do radu už aj na druhej strane Vltavy. "Rad postupuje pomerne rýchlo," uviedla.

Karel Gott zomrel 1. októbra krátko pred polnocou vo veku 80 rokov v kruhu svojej rodiny. Spevák v polovici septembra oznámil, že trpí akútnou leukémiou. Poruchu krvotvorby mu lekári diagnostikovali už pred poldruha rokom.

Fanúšikovia sa s Gottom lúčia aj v Brne, Ostrave a ďalších mestách


Fanúšikovia sa so zosnulým spevákom Karlom Gottom, ktorý zomrel minulý týždeň, lúčili v piatok nielen v Prahe, ale aj v ďalších mestách Českej republiky, informoval server iDnes.cz.

Pietne miesta vznikajú aj v Brne, Karlových Varoch alebo v Sokolove. V Ostrave na znak úcty zhasne nočné osvetlenie na veži budovy Novej radnice.

V Prahe prebieha rozlúčka pre verejnosť v paláci Žofín od 8.00 h do 22.00 h. Do 15.00 h sa tam podľa iDNES.cz prišlo s Gottom rozlúčiť približne 18.000 ľudí. Väčší nápor sa očakával v popoludňajších hodinách, keď sa ľudia vracajú z práce.

V pražskej pietnej miestnosti je zákaz zhotovovať tzv. selfie fotografie. Videá a fotografie z miesta sú však povolené.

"Prišli sme až z okresu Benešov a v rade sme čakali asi dve a pol hodiny," povedala v Prahe mladá fanúšička, ktorej vyjadrenie zachytil server Novinky.cz. "Čakali sme, že to bude dlhšie," dodala.

Minister dopravy ČR Vladimír Kremlík (ANO) v piatok podla Noviniek predbehol ľudí čakajúcich v rade na rozlúčku s Gottom. Premiér ČR Andrej Babiš (ANO) to označil za neprijateľné.

Smútoční hostia na poslednú rozlúčku s umelcom čakajú dlhé hodiny, pripomenul server. Kremlík, ktorý má pozvánku i na sobotňajšiu zádušnú svätú omšu, sa neskôr za svoj postup ospravedlnil na Twitteri.



Profil českého speváka Karla Gotta


Karel Gott sa narodil v 14. júla 1939 v Plzni. Po presťahovaní do Prahy sa vyučil za elektromontéra v ČKD. Jeho otec vždy trval na tom, aby získal poctivé remeslo. Matka zase podporovala jeho lásku k hudbe.

Od roku 1957 začal amatérsky spievať, rok na to sa zúčastnil na súťaži Hledáme nové talenty v pražskom Slovanskom dome. U publika mal úspech, u odbornej poroty však nie. Začal pravidelne vystupovať v známych pražských kaviarňach Alfa a Vltava. V roku 1960 opustil zamestnanie v ČKD a urobil skúšky na konzervatórium. Študoval spev u Konstantina Karenina.

Prvým výraznejším úspechom bola v roku 1962 jeho účasť v programe Československej televízie Hledáme písničku pro všední den.

V roku 1963 dostal angažmán v pražskom Divadle Semafor. Jiří Suchý a Jiří Šlitr pre Gotta napísali jeho prvý hit, Oči máš sněhem zaváté. Jeho popularita bleskovo rástla a Karel Gott po prvý raz zvíťazil v ankete Zlatý slávik.

V roku 1965 s bratmi Ladislavom a Jiřím Štaidlovcami založil vlastné hudobné Divadlo Apollo. Supraphon mu vydal prvú LP platňu s názvom Zpívá Karel Gott. V júni 1966 spevák získal prvú zlatú Bratislavskú lýru s piesňou Mám rozprávkový dom. Spoločnosť Artia vydala do zahraničia Gottovu prvú platňu pod názvom The Golden Voice Of Prague, ktorá mala úspech najmä v Nemecku.

Na archívnej snímke z 17. júna 1968 Karel Gott strávil príjemné chvíle v peknom prostredí PKO v Bratislave.
Foto: TASR/Magda Borodáčová


Začiatkom roka 1967 podpísal Karel Gott zmluvu s nemeckou firmou Polydor, kde mu vyšiel prvý singel so skladbou Weisst du wohin?, ako aj prvý album Die goldene Stimme aus Prag. V nemecky hovoriacich krajinách so predalo 450.000 platní a Gott dostal skutočne prívlastok Zlatý hlas z Prahy.

Z hudobného divadla Apollo vznikol orchester Ladislava Štaidla, ktorý bol Gottovou sprievodnou skupinou celé dve desaťročia. (Hudobník a textár Jiří Štaidl zahynul v roku 1973 pri autonehode.)

Karel Gott zaznamenal ďalšie zahraničné úspechy. Koncertoval v československom pavilóne na svetovej výstave v Montreale, od júna 1967 potom účinkoval so skupinou Ladislava Štaidla v hoteli Frontier v Las Vegas, na pódiu, kde spieval aj Elvis Presley. V marci 1968 zastupoval Rakúsko na Veľkej cene Eurovízie s piesňou Tausend Fenster, ktorú zložil Udo Jürgens. V októbri 1968 získal zlatú medailu na festivale Zlatý kohút v Riu de Janeiro za pieseň Karla Svobodu a Jiřího Štaidla Lady Carneval.

Jeho popularitu potvrdzuje aj fakt, že od roku 1969 bol v ankete Zlatý slávik vždy prvý až do roku 1982, keď jeho sériu prerušil Miro Žbirka. Zvíťazil potom aj v rokoch 1983, 1984, 1989 a 1990.

Anketu obnovenú pod názvom Český slavík vyhral hneď v roku 1996 a prvenstvo si udržal až do roku 2017 s výnimkami rokov 1998 (Daniel Hůlka) a 2012 (Tomáš Klus). Gott je tak celkovo držiteľom 22 československých a 20 českých zlatých slávikov, má na konte viac ako 60 zlatých a sedem diamantových platní a dovedna nahral približne 2600 pesničiek.

V 70. a 80. rokoch dosahovala jeho popularita vrchol. Prakticky každý rok vydával nový album. Obľúbené boli v televízii vysielané programy Karel Gott v Lucerne. V roku 1977 získal titul zaslúžilý umelec, v roku 1985 národný umelec.

Na archívnej snímke Karel Gott spieva so sprievodnou kapelou počas svojho koncertu v sále Grand Hotela Kempinski na Štrbskom Plese.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


V roku 1990 Gott uvažoval o ukončení kariéry, no úspešné turné v Československu a Nemecku ho presvedčilo o opaku. V roku 1991 ho uviedli do Siene slávy hudobných cien Anděl a v roku 1992 sa jeho platňa Když muž se ženou snídá stala najpredávanejšou.

Karel Gott sa oženil 7. januára 2008 v Las Vegas, za manželku si vzal Ivanu Macháčkovú. Spolu majú dve dcéry, Nelly Sofiu a Charlotte Ellu. Z nemanželského vzťahu má Gott dve dospelé dcéry - Dominiku a Luciu.

V roku 2008 Gott získal trojnásobnú platinovú platňu Supraphonu za predaj svojich albumov. K 70. narodeninám mu vyšla v júli 2009 trojkompilácia Karel Gott 70 hitů a mesiac na to albumová kolekcia s názvom Mé písně — Zlatá albumová kolekce. Tá obsahuje 33 albumov z rokov 1965-92 a tri bonusové CD. Jubileum na veľkom koncerte s Gottom oslávilo 130 speváčok a spevákov pred 15.000 divákmi.

Karel Gott nepoľavil z pracovného tempa ani v ďalších rokoch: V apríli 2010 mu vyšiel album ľudových piesní s názvom Lidovky mého srdce. Vo februári 2011 vyšla dvojkompilácia Za lásku pálím svíci a v októbri 2011 swingový album Sentiment.

V septembri 2012 nasledoval album Dotek lásky, v januári 2013 trojkompilácia s názvom Karel Gott zpívá písně s texty Jiřího Štaidla s podtitulom Konec ptačích árií a v máji 2013 záznam koncertu Karel Gott: O2 Aréna 2012. V novembri 2013 vyšiel album Láska je nádhera (Dotek lásky 2) a v júni 2014 DVD s názvom Noční král, ktorý obsahuje hity prvej dekády 21. storočia.

K 80. narodeninám vyšli v roku 2019 v Supraphone dve špeciálne kolekcie mapujúce najobľúbenejšie piesne počas takmer šiestich desaťročí Gottovej hudobnej kariéry. Výberovky vyšli 14. júna v dvoch kompletoch. Prvý s názvom Karel Gott 80/80 – Největší hity 1964–2019, druhý v exkluzívnom výpravnom 15CD Boxe pod názvom Karel Gott Singly – 300 písní z let 1962–2019. Ani na jednom titule nechýba aktuálny hit Srdce nehasnou, ktorý pre Gotta a jeho dcéru Charlotte Ellu zložil Richard Krajčo.