Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

SND navštívilo vlani najviac divákov za posledných 15 rokov

Na archívnej snímke nová budova Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave. Foto: TASR - Štefan Puškáš

SND uviedlo vlani 14 premiér. Týkali sa činohry, opery i baletu.

Bratislava 10. januára (TASR) - Slovenské národné divadlo (SND) navštívilo v roku 2023 najviac divákov za posledných 15 rokov. Viac ako 660 predstavení si vlani pozrelo takmer 275.000 divákov. Ide o historicky najvyšší počet návštevníkov v novej budove SND od jej otvorenia. TASR o tom informovala Jana Alexová zo SND.

"Od roku 2008 do roku 2023, keď malo SND väčšinu sezón k dispozícii dve budovy, bola priemerná návštevnosť v Slovenskom národnom divadle 253.000 návštevníkov. Do priemeru nie sú započítané dva covidové roky," skonštatovala Alexová s tým, že divadlo dosiahlo tržby vo výške viac ako päť miliónov eur.

SND uviedlo vlani 14 premiér. Týkali sa činohry, opery i baletu. Obľube sa medzi divákmi tešili aj špeciálne projekty či sprievodné podujatia, napríklad Veľké divadelné prespávačky, Soboty v divadle či Divadelná kaviareň a prehliadky historickej budovy SND.

V posledných mesiacoch roka obnovili aj charitatívny projekt Divadlo pre všetky deti. V rámci neho navštívilo predstavenia v októbri a decembri takmer 300 detí zo znevýhodneného prostredia a špeciálnych škôl. Najbližšie predstavenie určené deťom so špeciálnymi potrebami bude vo februári, pripravené sú aj ďalšie.

V roku 2024 má SND v pláne priniesť okrem iného aj ďalšie programy a aktivity. Jedným z nich má byť napríklad januárové podujatie Noc v divadle spojené s predstavením ocenenej opery Ľubice Čekovskej Impresario Dotcom. Určené je pre dospelých návštevníkov od 21 rokov.