Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

SND pozýva na komorný koncert Spomínam na Paríž

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Uskutoční sa v nedeľu 28. januára o 15.00 h v novej budove SND, kde sa predstavia hráči divadelného orchestra na dychových nástrojoch.

Bratislava 25. januára (TASR) - Spomínam na Paríž je názov prvého z z tohtoročných komorných koncertov, na ktorý pozýva Slovenské národné divadlo (SND). Uskutoční sa v nedeľu 28. januára o 15.00 h v novej budove SND, kde sa predstavia hráči divadelného orchestra na dychových nástrojoch. "Výber tvoria diela pre toto nástrojové zoskupenie z komornej tvorby niekoľkých francúzskych skladateľov, ktorých život a tvorba je spätá s fascinujúco pulzujúcim životom mesta na Seine na prelome 19. a 20. storočia," približuje Izabela Pažítková, tlačová tajomníčka SND.

Najznámejším z prezentovaných skladateľov je podľa nej Francis Poulenc. "Vtipný, duchaplný, ktorý pôsobil či žil aj ako bohém, aj ako mních. Z jeho tvorby poznáme napríklad opery Dialógy karmelitánok či Ľudský hlas, alebo nádhernú Gloriu," poznamenáva s tým, že na koncerte sa návštevníci zoznámia s Poulencovou majstrovskou komornou tvorbou, zaznie Trio pre hoboj, fagot a klavír a Novelette pre dychové kvinteto č. 1.

V programe figuruje aj meno Charlesa Koechlina. "Nepatril k vychýreným skladateľom, ale k uznávaným pedagógom, ktorého napríklad navštevoval aj Poulenc, aby sa zdokonalil v harmónii," uvádza SND ku komornému koncertu, na ktorom bude znieť aj Koechlinova Sonatina modale pre flautu a klarinet.

Zaujímavé hudobné diela zanechal tiež Emmanuel Chabrier, ktorý študoval právo i hudbu, združoval okolo seba spisovateľov, maliarov i hudobníkov. Na koncerte zaznie jeho skladba pre nie frekventovaný sólový nástroj lesný roh.

Program komorného koncertu uzavrie L'heure du Berger - sexteto pre klavír a dychové kvinteto z dielne Jeana Francaixa. "Patrí k najčastejšie hraným francúzskym skladateľom 20. storočia uvádzaným najmä mimo Francúzska," dodáva divadlo.

Na novoročnom komornom koncerte v Opernom salóne sa s hráčmi na dychových nástrojoch, členmi a hosťom orchestra Opery SND predstaví klaviristka Klaudia Kosmeľová. Básne a texty Milana Lasicu prednesie herec Martin Šalacha.