Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V Slovenskej národnej galérii premietajú najlepšie Bergmanove filmy

Slávny švédsky filmový režisér INGMAR BERGMAN zomrel 30. júla 2007 vo veku 89 rokov. Foto: TASR/AP

Vďaka opakovanej spolupráci s identickými interpretkami a poznaniu ich potenciálu, sa mu podarilo nakrútiť niekoľko jasnozrivých feministických diel.

Bratislava 4. júna (TASR) - Slovenská národná galéria (SNG) pripravila filmovú prehliadku s názvom Bergman a ženy. Koná sa v rámci projektu Bergman 100 pri príležitosti 100. výročia narodenia švédskeho filmového režiséra Ingmara Bergmana (1918 - 2007).

Prehliadku v kaviarni Berlinka, ktorá pomôže spoznať "aj menej známe bergmanovské polohy", odštartoval minulý týždeň filmom z roku 1952 Čakajúce ženy. Priaznivci filmového umenia jednej z najkomplexnejších osobností dejín svetovej kinematografie sa môžu tešiť i na tituly Sny žien (1955), Pred úsvitom (1958) či Mlčanie (1963). Projekcie sa konajú do 27. júna vždy v stredu so začiatkom o 20.00 h. Snímky premietajú vo švédskom jazyku s českými titulkami. Kurátorkou je Petra Hanáková, ktorá sa tiež postará o úvody pred projekciami.

Hoci býva Bergman často obviňovaný z vampirizmu či exploatácie žien-herečiek, vďaka opakovanej spolupráci s identickými interpretkami (Eva Dahlbeck, Ingrid Thulin, Harriet Andersson) a poznaniu ich potenciálu, podarilo sa mu nakrútiť niekoľko jasnozrivých feministických diel. Kolekcia filmov zdôrazňuje práve ženské hľadisko Bergmanových filmov.

"Filmy uvedieme v rámci kolekcie chronologicky s úmyslom ukázať aj štylistický vývoj Bergmana," dodáva organizátor prehliadky. Výber uzavrie dvojica diskusných dokumentov, v ktorých kľúčové herečky a herci rozkrývajú intimitu svojej spolupráce s Bergmanom.



Projekt Bergman 100 prebieha v roku 2018, ktorý je rokom Ingmara Bergmana, ako spolupráca viacerých inštitúcií prepojených záujmom o dielo a odkaz jedného z najvýznamnejších filmárov všetkých dôb. Festival spája napríklad aktivity Slovenského filmového ústavu, Filmovej a televíznej fakulty VŠMU, SNG, Art Film Festu Košice či filmových distributérov.

TASR informovala Ladislava Gnacková, manažérka pre publicitu SNG.