Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Spišské divadlo pripravuje šansónový recitál venovaný Édith Piaf

Na archívnej snímke secesná budova Reduty postavená v rokoch 1899 - 1902, sídlo Spišského divadla na Radničnom námestí v Spišskej Novej Vsi. Foto: TASR Oliver Ondráš

Umelecký šéf divadla a režisér Viktor Kollár uviedol, že ich ambíciou je vykročiť do doteraz neprebádaných oblastí.

Spišská Nová Ves 8. januára (TASR) - Spišské divadlo (SD) v Spišskej Novej Vsi v prvých dňoch nového roka pripravuje šansónový recitál venovaný Édith Piaf. Hovorkyňa divadla Veronika Fitzeková informovala, že návštevníkom ponúknu pohľad na obdivovanú speváčku a viaceré z jej najznámejších piesní.

Umelecký šéf divadla a režisér Viktor Kollár uviedol, že ich ambíciou je vykročiť do doteraz neprebádaných oblastí. "Máme spevácky nadaných hercov a pokúsime sa tento potenciál využiť. Chceme urobiť kabaret s fokusom aj na vážne témy," priblížil. So spevom bude hercom pomáhať slovenská šansoniérka Alena Čermáková. Hudobné naštudovanie režisér zveril Tomášovi Cvengrošovi, ktorý sa predstaví v úlohe pianistu.

Speváčka, ktorá sa narodila počas prvej svetovej vojny a zomrela ako 47-ročná, prežila podľa Kollára veľmi intenzívny život plný drám a sklamaní. Jej veľkou oporou bola o dva roky mladšia nevlastná sestra Simone Berteautová. Práve kniha, ktorú o závratnom umeleckom vzostupe i tragickom konci Édith napísala, režiséra najviac inšpirovala. "Jej život by vydal aj na niekoľko inscenácií. V našom prevedení to bude koláž, sústredíme sa na kľúčové osoby a momenty v jej živote. Budeme sledovať kľúčové pády a vrcholy famóznej šansoniérky. Ukážeme, ako sa oslobodila od otca, zažila veľkú lásku, porodila dieťa, prežila tragédiu," priblížil. Verí, že sa im podarí divákom ukázať, o akú famóznu a kontroverznú osobnosť šlo.

Predstavenie sa netypicky začne už vo vestibule, kde divákov privíta kabaretiér v podaní Jozefa Novysedláka. Ten postupne prevedie návštevníkov desaťročiami späť až do priestoru experimentálneho štúdia. "Scénu s červenými prvkami a skutočným barom navrhla scénografka a kostýmová výtvarníčka Eva Farkašová. V úlohe Édith sa predstaví Katarína Turčanová. Jej mladé alter ego stvárni Katarína Pavluvčíková," dodala Fitzeková. Premiéra je naplánovaná na 16. februára, bude spojená s otvorením Štúdia SD, ktoré divadlo v posledných dvoch rokoch rekonštruovalo.

SD aktuálne začína skúšať aj komédiu Okuliare Eltona Johna. Do konca 33. divadelnej sezóny pripravuje ešte dva tituly - Sprievodca sexuálnou výchovou pre nové tisícročie a netradičnú hudobnú rozprávku Pippi Dlhá Pančucha.