Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Švédska akadémia tento rok neudelí Nobelovu cenu za literatúru

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Andrej Galica

Naposledy toto prestížne ocenenie neudelili v roku 1943 v čase druhej svetovej vojny.

Štokholm 4. mája (TASR) - Švédska akadémia v piatok oznámila, že tento rok neudelí Nobelovu cenu za literatúru. Rozhodnutie súvisí so škandálom okolo sexuálneho obťažovania a vyzradenia mien laureátov, ktorý akadémiou otriasa už od vlaňajšieho novembra. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa piatkového vyhlásenia Švédskej akadémie meno laureáta Nobelovej ceny za literatúru za rok 2018 bude oznámené až na budúci rok spolu s menom laureáta za rok 2019.

Naposledy toto prestížne ocenenie neudelili v roku 1943 v čase druhej svetovej vojny.

V dôsledku súčasného škandálu sa už členstva vo Švédskej akadémii vzdalo sedem z jej 18 členov. Rozhodnutie o neudelení ceny za rok 2018 padlo na pravidelnom týždennom zasadnutí tohto orgánu, respektíve stretnutí jeho zvyšných členov, ktoré prebehlo vo štvrtok v Štokholme.

"(K rozhodnutiu) sa dospelo s ohľadom na súčasné zníženie počtu členov Akadémie a oslabenú dôveru verejnosti v Akadémiu," uvádza sa vo vyhlásení tohto prestížneho orgánu, ktoré citovala agentúra AP.

Švédska akadémia čelí škandálu v dôsledku podozrení, že manžel švédskej poetky a bývalej členky akadémie Katariny Frostensonovej - Francúz Jean-Claude Arnault - od roku 1996 vynášal údaje o laureátoch prestížnej ceny za literatúru. Okrem toho je zapletený aj do ďalšieho škandálu - ide o prípady sexuálneho obťažovania, z ktorého Arnaulta obvinilo 18 žien.

S činnosťou Švédskej akadémie sa spájajú aj podozrenia z finančných trestných činov, ktoré už začali vyšetrovať aj švédske úrady.