Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Tohtoročný festival Cinematik ponúkne aj francúzsky film noir

V poradí už siedmy ročník MFF Cinematik sa uskutoční v Piešťanoch od 7. do 13. septembra.

Bratislava 11. júla (TASR) - Medzinárodný filmový festival Cinematik ponúkne tento rok svojim návštevníkom aj sekciu Francúzsky film noir - poetika zločinu. V rámci nej uvedie osem ťažiskových kriminálnych filmov, ktoré vznikli od polovice 50. rokov minulého storočia do začiatku 80. rokov. TASR informoval za organizátorov festivalu Peter Konečný.

Vo Francúzsku, v ktorom má kriminálna literatúra i film silnú tradíciu, vzniklo množstvo pozoruhodných diel s prívlastkom noir, aj keď sa toto označenie spája predovšetkým s americkou kinematografiou 40. a 50. rokov. "Samotný pojem film noir pochádza z francúzštiny a znamená čierny film. Slovo noir sa však dá preložiť ako temný či pochmúrny, čím dokonale vystihuje atmosféru týchto filmov," vysvetlil.

Návštevníci festivalu budú mať možnosť spoznať rôzne prístupy k tomuto žánru, ale i tematické motívy, kľúčových hercov a režisérov filmu noir. "Diváci budú mať možnosť vidieť piliere francúzskej odnože tzv. caper filmu, teda filmu o lúpeži, spracovanie filmu noir v šate novej vlny, ako aj filmy režisérov ďalšej generácie a to, ako boli títo ovplyvnení 'klasickým' filmom noir," doplnil Konečný.

Do výberu sa tak dostala snímka Nesiahajte na prachy (Touchez pas au grisbi, 1954) Jacquesa Beckera. Tento film o starnúcom zločincovi na odpočinku Maxovi dodal druhý dych hereckej kariére Jeana Gabina a bol jedným z prvým filmov Jeanne Moreau. Tá sa stala hviezdou drámy Výťah na popravisko (Ascenseur pour l'échafaud, 1957) režiséra Louisa Malla.

Z ďalších kriminálnych kúskov francúzskej kinematografie Cinematik predstaví snímku Udavač (Le doulos), ktorú v roku 1962 nakrútil Jean-Pierre Melville. V sekcii nechýba ani Alphaville (1965) Jeana-Luca Godarda, ktorý získal na festivale v Berlíne hlavnú cenu Zlatého medveďa a jeden z prvých filmov režiséra Alaina Corneaua Čierna séria (Séria noire, 1979).

Siedmy ročník MFF Cinematik sa uskutoční od 7. do 13. septembra v Piešťanoch. Sekcia Francúzsky film noir - poetika zločinu vznikla vďaka podpore a spolupráci s Institut français a Francúzskym inštitútom na Slovensku.