Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Topfest sa skončil, o rok ho čaká jubilejný desiaty ročník

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Organizátori postavili na centrálnej ploche dve hlavné pódiá vedľa seba, čo umožnilo skrátiť prestávky medzi jednotlivými interpretmi na minimum.

Piešťany/Bratislava 1. júla (TASR) – Extrémne teplo a dobrá hudba boli v sobotu (30.6.) hlavnými atribútmi druhého dňa najväčšieho slovenského rockového festivalu Topfest na Letisku Piešťany. Organizátori postavili na centrálnej ploche dve hlavné pódiá vedľa seba, čo umožnilo skrátiť prestávky medzi jednotlivými interpretmi na minimum. Deviatka patrí už niekoľko hodín histórii, o rok to bude už jubilejný, desiaty ročník.

Šesťnásobná zlatá slávica Zuzana Smatanová rozbiehala sobotné popoludnie. Bola to jej premiéra na tomto festivale, Nech sa deje čo sa má, Tam kde sa neumiera, Čerešne, Daj ruku do moje ruky, Nekráčaj predo mnou aj najnovší singel Dnes sa mi nechce nič si zaspievali „topfesťáci“ spolu so Zuzanou. „Teším sa, že som dostala ponuku hrať na Topfeste, bolo to veľmi milé, aj keď sú tu hlavne rockeri, tak ma tu privítali, bola to veľmi príjemná hodina na pódiu,“ povedala Zuzana pre TASR.

Druhýkrát na festivale koncertovala skupina IMT Smile, „táslerovci“ absolvovali premiéru na tomto podujatí minulý rok. Niektoré Ivanove pesničky už skoro zľudoveli, Opri sa o mňa, Nedá sa ujsť, Ľudia nie sú zlí, Veselá pesnička, Duch človeka si zaspievajú všetci. Z nových skladieb nechýbali Veľa lásky a Viac, publikum pred pódiom si vypýtalo Exotiku a kapela vyhovela. „Hrali sme za svetla, čo je pre našu skupinu dnes už raritné, ešte k tomu to teplo, hralo sa nám veľmi dobre, uvoľnene. Mám pocit, že ľudia pred pódiom nechceli nič iné, iba sa baviť a my sme sa snažili zabaviť ich. Oproti minulému roku bolo IMT Smile dnes na Topfeste niečo iné, dnes sme to aj vzhľadom na atmosféru pojali trocha v štýle hippies, je to super pohľad z koncertného pódia, ako sa bavia, ako ich hudba dokáže spojiť,“ uviedol pre TASR líder kapely Ivan Tásler.

Prvým headlinerom druhého večera bola fínska skupina Nightwish. Kapela, ktorá vznikla v roku 1996 priviezla do Piešťan štýl nazvaný symfonický metal. Kapela má na svojom konte sedem vydaných albumov, ten najnovší s názvom Imaginaerum vydali v novembri minulého roku. Ich koncertný set ponúkol prierez doterajších úspešných piesní od Sacrament Of Wilderness (1998) až po The Crow, The Owl & The Dove z najnovšieho albumu. „Páči sa nám tu, možno budete prekvapení, ale teplo nám nevadí,“ povedal na krátkej tlačovej konferencii pred vystúpením pre TASR basový gitarista skupiny Marco Hietala. Kapela sa o dva týždne predstaví na festivale Master Of Rock v moravských Vizoviciach.

Stálicou festivalu je česká rocková skupina Kabát, tá zatiaľ nevynechala ani jeden z doterajších ročníkov. Aj v sobotu bola pre divákov hlavným ťahákom večera. Pepa Vojtek a spol. očakávania splnili a predviedli elegantnú šou. Ponúkli v nej známe piesne ich bohatej diskografie, začínali titulnou Banditi di Praga z rovnomenného albumu, potom prišli na rad piesne Malá dáma, Cesta do Kadaně, Dole v dole, Všechno bude jako dřív, Wonder, Bára, Bruce Willis, Úsměv pana Lloyda, Ebenový hole, Pohoda, Žízeň aj hit Colorado. Záverečnou pred polnocou bola Moderní děvče, ktorú Vojtek uviedol slovami: „Túto pieseň hrávame na záver už niekoľko rokov a dáme ju aj teraz.“ Do záverečných tónov sa nad letiskom rozžiaril polnočný ohňostroj, ktorý dostal od publika podobný aplauz ako účinkujúci interpreti.