Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Tvorcovia filmu Amnestie sa inšpirovali aj ľuďmi z jadra VPN

Na snímke producent a scenárista filmu s názvom Amnestie Maroš Hečko počas brífingu s novinármi po novinárskej projekcii 22. októbra 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Predlohou k filmu bola kniha Radovana Dunaja Amnestia, ktorá rozpútala peklo.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Nežnej revolúcii, Václavovi Havlovi a jeho amnestii, ktorú udelil krátko po svojom zvolení za československého prezidenta a ktorá mala rozsiahle celospoločenské dôsledky, je venovaný nový film Amnestie. Tvorcovia a herci predstavili slovensko-českú snímku o prelome rokov 1989 - 1990 v utorok v Bratislave.

Predlohou k filmu bola kniha Radovana Dunaja Amnestia, ktorá rozpútala peklo. "Celá knižka sa odohráva vo väzení v Leopoldove, my sme si zobrali len tú časť, ktorá sa týkala vzbury, ostatné - postavy, rodinné vzťahy, túžbu po moci..., to všetko sme napísali v novom námete," povedal pre TASR Maroš Hečko, autor námetu, spoluscenárista a producent snímky, v ktorej "sa otočia dejiny Československa". "Nechali sme sa inšpirovať aj ľuďmi, ktorí boli priamo v jadre hnutia Verejnosť proti násiliu (VPN) a veľmi silne ovplyvnili to, ako sa udalosti začali vyvíjať. Mali sme obrovský rešerš, téma bola zmapovaná naozaj veľmi dobre, pomáhal nám historik Fedor Blaščák, ktorý napísal aj knihu Amnestie," poznamenal Hečko, ktorý sa pod scenár podpísal spolu Beatou Grünmannovou a Marekom Janičíkom. Réžie filmu inšpirovaného skutočnými udalosťami z obdobia Nežnej revolúcie a kontroverzným prepustením viac než 21.000 väzňov sa ujal Jonáš Karásek v tandeme s kameramanom Tomášom Juríčkom. Spolu s producentom Hečkom sú vo filmovom prostredí známi okrem mnohých sólových projektov aj vďaka úspešnému filmu Kandidát.

Amnestie zachytávajú svet kontrolovaný ŠtB, kde disidenti komunikujú pomocou tajných správ. Svet, v ktorom ľudia udávajú svojich rodinných príslušníkov a zároveň túžia po osobných výhodách a slobode. Zrod československej demokracie v novembri 1989 otvára nové možnosti pre všetkých. Platí to aj pre najkrutejšiu väznicu komunistického zriadenia v Leopoldove, kde výbuch emócií prerastie do otvorenej vzbury. Kľúčová postava, Drahoš Lupko, ktorého do väzenia dostalo vykrádanie bytov mocných, musí prekonať obrovské prekážky a bojovať za svoje práva. Obklopený krutými, sebeckými a manipulatívnymi ľuďmi prijme výzvu a plne sa chopí ponúknutej druhej šance. "Môže sa javiť ako novodobý Jánošík, ktorý komunistom bral a nakoniec aj štátu vrátil, lebo obrazy si nenechal, vrátil ich do galérie. Pre mňa je to hrdina, ktorý je symbolom toho, že vlastne všetci sme mali v komunizme nejaký šrám na sebe. Všetci sme jemne korešpondovali so systémom, preplávali sme cezeň, ale niekde vo vnútri sme s tým nechceli mať nič spoločné," hovorí Hečko s tým, že on sám chcel v lete 1989 z ČSSR emigrovať, čo sa mu však nepodarilo.

"To, čo urobil Václav Havel s amnestiami, bolo akoby pre celú krajinu. Fedor Blaščák to nazval - sloboda ako hrubá čiara za minulosťou. Všetci sme boli omilostení od komunizmu a dostali sme druhú šancu. Kto sa jej dokázal chytiť, ten mohol nadobudnúť aj úplne iné morálne hodnoty po roku 1989," vyhlásil scenárista a producent, pre ktorého je hlavný hrdina Lupko práve stelesnením zmeny: "Naozaj sa mu podarilo zmeniť život, dostal nádej, že teraz budú veci plávať inak ako pred rokom 1989."

Dramatický príbeh troch rodín sa odohráva počas veľkých spoločenských zmien, na ktorých pozadí vzniká nové demokratické Československo. Porážka totality, Havlove amnestie a následné udalosti v leopoldovskej väznici výrazne vstúpia do ich životov. Amnestie sú prvým slovenským filmom, ktorý ponúka perspektívu zlomových udalostí Novembra '89 cez krehké osudy všetkých troch rodín. Vo filme je množstvo akcie a napätia, ale zaujme najmä snahou o zachytenie ľudských charakterov doby. "Keď sa tam ľudia uvidia, to je len dobre. Inšpirovali sme sa konkrétnymi postavami, ale nikto tam nie je jasne pomenovaný. Každá postava zobrazená vo filme má v sebe niekoľko reálnych postáv, z ktorých sme ju vyskladali. To sa mi na tom filme veľmi páči, že nie je vôbec čierno-biely," poznamenal Hečko k filmu, ktorý osloví veľmi farebnými, homogénnymi a ľudskými postavami. "Raz zlyhajú, raz sú krásni, raz majú veľmi silné morálne hodnoty, raz ich podlezú. Taký je aj doktor Čierny, herec Kelemen, takí sú všetci," uzavrel.

V dráme Amnestie, ktorá príde do kín 31. októbra, sa predstavia Juraj Bača, Natália Germani, Aňa Geislerová, Marek Vašut, Marek Majeský, Gregor Hološka, Jana Oľhová, Roman Luknár, Norbert Lichý, Ján Jackuliak, Marek Fučík, Sáva Popovič a ďalší.