Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Uchádzači o titul Mesto kultúry 2020 predložili finálové projekty

Vodná stena na Štefánikovej ulici v Nových Zámkoch. Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk/Monika Voleková

Víťazné mesto získa na realizáciu aktivít v oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu dotáciu vo výške 300.000 eur.

Bratislava 7. júna (TASR) – O tom, ktoré slovenské sídlo sa bude pýšiť titulom Mesto kultúry 2020, sa rozhoduje v piatok predpoludním v bratislavskej Univerzitnej knižnici na verejnej prezentácii projektov troch finálových miest. O titul a s ním spojenú podporu sa uchádzajú Nové Zámky, Spišská Nová Ves a Stará Ľubovňa.

Zástupcovia Nových Zámkov sa prezentovali projektom Vzdušné Zámky. Jednou z hlavných myšlienok je oživenie verejných priestranstiev a regenerácia mesta kultúrou. "Práve kultúrne programy môžu zmenšiť sociálne rozdiely a pomôcť medzigeneračnému dialógu," priblížili zástupcovia novozámockého projektu.

Stará Ľubovňa sa o titul Mesto kultúry 2020 uchádza s projektom Uzol kultúry. Ako uviedol riaditeľ Ľubovnianskeho osvetového strediska Martin Karaš, ide o spoluprácu všetkých kultúrnych inštitúcii v meste vrátane spolupráce s občianskymi združeniami, ale aj súkromnou sférou. "V prípade úspechu by osoh pocítil celý región, projekt by okrem veľkého posunu v možnostiach rôznych kultúrnych, aj nadnárodných podujatí priniesol aj rôzne hmotné benefity, ako sú napríklad oddychové spoločenské zóny či zázemie pre kultúru a podobne," dodal.

Spišská Nová Ves predstavila projekt Hore Birdy. Znamená to, že metropola Spiša by mala byť pozitívne hore nohami - prostredníctvom súčasného tanca, knižného veľtrhu či pouličným divadlám.

Výsledky hodnotiacej poroty oznámia po verejných prezentáciách na poludnie. Hovorkyňa FPU Petra Kňazeová pripomenula, že traja finalisti, ktorých fond vybral vo februári prostredníctvom odbornej komisie, mali niekoľko mesiacov na podrobnejšie dopracovanie svojich projektov. Víťazné mesto získa na realizáciu aktivít v oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu dotáciu vo výške 300.000 eur. O titul sa uchádzali v prvom kole štyri mestá, okrem vybraných finalistov aj Martin.

Cieľom programu je najmä podpora dlhodobého rozvoja miestnej kultúry a umenia, ale aj užšej spolupráce mesta s inštitúciami zriaďovanými štátom, samosprávou, ako aj neziskovým sektorom.