Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Cenám Emmy dominovali seriály Homeland a Modern Family

Gideon Raff, zľava, Howard Gordon a Alex Gansu s cenou Emmy za vynikajúci scenár seriálu Homeland Foto: TASR

Ceny Emmy sú označované aj za televíznu obdobu Oscarov. Udeľujú sa od roku 1949 v Los Angeles.

Los Angeles 24. septembra (TASR) - Špionážny dramatický seriál Homeland a rodinný sitkom Modern Family dominovali v nedeľu v Los Angeles na 64. ročníku udeľovania amerických televíznych cien Emmy.

Komediálny seriál Modern Family, predstavujúci losangeleskú rodinu Pritchettových, sa stal najlepším sitkomom tretí rok po sebe. Získal tiež cenu pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe (Eric Stonestreet) a najlepšiu herečku v hlavnej úlohe (Julie Bowenová). Tvorca seriálu Steve Levitan dostal Emmy pre najlepšieho režiséra komediálneho seriálu.

Naopak, dramatický žáner má po uplynulých štyroch rokoch, keď mu kraľoval seriál Mad Men, nového víťaza. Je ním seriál Homeland, rozprávajúci príbeh seržanta Nicholasa Brodyho, ktorý sa vracia po ôsmich rokoch z irackého zajatia. Na krk mu však dýcha chorobne podozrievavá agentka CIA, ktorá v ňom vidí spiaceho člena teroristickej siete al-Káida.

Homeland sa vysiela len rok a je prvým víťazným počinom káblovej stanice Showtime v kategórii dráma. Okrem titulu Mad Men porazil aj ďalšieho favorita Breaking Bad. Damian Lewis, na Slovensku známy zo seriálu Life - najbohatší policajt, a Claire Danesová získali cenu Emmy ako najlepší herec a herečka v dramatickom seriáli. Štvrtú hlavnú cenu má seriál v kategórii najlepší scenár. Mimochodom - Homeland je obľúbeným seriálom prezidenta USA Baracka Obamu.

John Cryer
Foto: TASR/AP
Cenu pre najlepšieho komediálneho herca si prekvapujúco odniesol Jon Cryer zo sitkomu Dva a pol chlapa (favorizovaný bol Jim Parsons zo seriálu Teória veľkého tresku), v ženskej kategórii sa z triumfu tešila Julia Louisová-Dreyfusová za svoju rolu v politickom sitkome Veep.

Politická dráma Game Change o vzostupe bývalej aljašskej guvernérky Sarah Palinovej, ktorá sa stala kandidátkou republikánov na viceprezidentku, zvíťazila v kategórii najlepší miniseriál alebo film. Satira Daily Show s Jonom Stewartom už desiatykrát zvíťazila v kategórii varieté alebo komediálna šou.

Kategóriu reality šou ovládol druhý rok po sebe program The Amazing Race, v ktorom 12 dvojíc preteká po piatich kontinentoch, snažiac získať odmenu milión dolárov. Od roku 2001 zvíťazila šou celkom deväťkrát.

Oscarový herec Kevin Costner má aj svoju prvú Emmy.
Foto: TASR/AP
Oscarový herec Kevin Costner získal svoju prvú Emmy za úlohu v miniseriáli Hatfields a McCoys o legendárnom svári medzi dvoma rodinami v 19. storočí.

Ceny Emmy sú označované aj za televíznu obdobu Oscarov. Udeľujú sa od roku 1949 v Los Angeles. V septembri sa oceňujú seriály a iné televízne relácie určené pre hlavný vysielací čas (Prime Time Emmys), v iných častiach roka prídu na rad kategórie ako šport, dokumentárna tvorba či spravodajstvo.

Držitelia amerických televíznych cien Emmy v hlavných kategóriách, ktoré sa v nedeľu 64.-krát udeľovali v Los Angeles:

- dramatický seriál: Homeland
- herec v dramatickom seriáli: Damian Lewis (Homeland)
- herečka v dramatickom seriáli: Claire Danesová
- herec vo vedľajšej úlohe v dramatickom seriáli: Aaron Paul (Breaking Bad)
- herečka vo vedľajšej úlohe v dramatickom seriáli: Maggie Smithová (Downton Abbey)
- komediálny seriál: Modern Family
- herec v komediálnom seriáli: Jon Cryer (Dva a pol chlapa)
- herečka v komediálnom seriáli: Julia Louisová-Dreyfusová (Veep)
- herec vo vedľajšej úlohe v komediálnom seriáli: Eric Stonestreet (Modern Family)
- herečka vo vedľajšej úlohe v komediálnom seriáli: Julie Bowenová (Modern Family)
- televízny film/miniseriál: Game Change
- herec vo filme/miniseriáli: Kevin Costner (Hatfields & McCoys)
- herečka vo filme/miniseriáli: Julianne Mooreová (Game Change)
- reality program: Undercover Boss
- reality súťaž: The Amazing Race
- scenár, dramatický seriál: Alex Gansu, Howard Gordon, Gideon Raff (Homeland)
- scenár, komediálny seriál: Louis C.K. (Louie)