Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Už dnes štartuje Medzinárodný mládežnícky festival v Bratislave

Spevácky zbor v Bratislave Foto: TASR/Štefan Puškáš

V Bratislave sa predstavia spevácke zbory, detské či mládežnícke orchestre, tanečné súbory, big band alebo jazzové orchestre z viac ako štrnástich krajín sveta.

Bratislava 6. júla (TASR) – V hlavnom meste dnes štartuje Medzinárodný mládežnícky festival, ktorý počas víkendu prinesie vystúpenia rôznych speváckych zborov a orchestrov z celého sveta. Na niekoľkých miestach Bratislavy sa takto predstavia už štvrtýkrát.

Zbory, ktoré sa do festivalu prihlásili, sa na ňom môžu zúčastniť súťažne aj nesúťažne. Pre súťažiace sú vypísané kategórie spevácke zbory, detské či mládežnícke orchestre, tanečné súbory, big band alebo jazzové orchestre či bicie ensembles. Zbory majú určený časový limit 15 alebo 20 minút, súťažiť môžu aj vo viacerých kategóriách a podľa počtu získaných bodov im potom medzinárodná porota udelí diplomy. Do tohto ročníka festivalu sa prihlásili zbory z Poľska, Česka, Chorvátska, Kanady, Španielska, Južnej Afriky, Belgicka, Ruska, Maďarska, Austrálie, Estónska, Bieloruska, Slovinska či Moldavska.

Festival odštartuje dnešný koncert o 19.00 h v Jezuitskom kostole na Františkánskom námestí. Na ňom sa predstavia zúčastnené zbory z ôsmich krajín. V sobotu (7.7.) od 14.00 h začnú orchestre súťažiť vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu. Od 18.00 h odštartuje koncert orchestrov na Hviezdoslavovom námestí, od 18.30 h zase koncert speváckych zborov v Zičiho paláci. V nedeľu (8.7.) budú od 9.00 h v Primaciálnom paláci súťažiť spevácke zbory a orchestre, popoludní odohrajú orchestre koncert aj na Námestí Milana Rastislava Štefánika pri Eurovei. Zbory budú môcť v tento deň vystúpiť aj na sv. omšiach v bratislavských kostoloch. Výsledky súťaže vyhlásia o 19.00 h na Hviezdoslavovom námestí.

Záštitu nad festivalom prevzala dekanka Hudobnej a tanečnej fakulty Vysokej školy múzických umení v Bratislave Mária Heinzová a umelecký riaditeľ festivalu Milan Kolena. Odborným a organizačným garantom je umelecká agentúra Bratislava Music Agency. Viac o programe sa záujemcovia dozvedia na www.choral-music.sk. Na všetky podujatia je vstup voľný.