Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

V Bratislave je národné kolo súťaže amatérskej filmovej tvorby CINEAMA

Jubilejný 20. ročník podujatia potrvá do 10. júna. CINEAMA je trojstupňová postupová súťaž, jediná svojho druhu na Slovensku.

Bratislava 8. júna (TASR) - Celoštátne kolo súťaže amatérskej filmovej tvorby CINEAMA 2012 dnes otvorili v priestoroch Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Jubilejný 20. ročník podujatia potrvá do 10. júna.

CINEAMA je trojstupňová postupová súťaž, jediná svojho druhu na Slovensku. Predstavuje najväčšiu koncentráciu slovenskej amatérskej filmovej tvorby. "Ide o to, aby sa mohlo verejne prezentovať všetko, čo sa v uplynulom roku vytvorilo v oblasti amatérskeho filmu na Slovensku. Snažíme sa dať priestor všetkým vekovým skupinám a tvorcom, ktorí tvoria vo všetkých žánroch," povedala pre TASR Zuzana Školudová z Národného osvetového centra (NOC), ktoré je vyhlasovateľom a odborným garantom súťaže z poverenia Ministerstva kultúry SR.

V programe podujatia nájdu diváci rôzne filmové žánre - dokument, reportáž, hraný film, animovaný film, experiment či videoklip. Autori postupovali so svojimi filmami od okresného cez krajské až po celoštátne kolo. Súťaž má putovný charakter, preto sa po Prešove, Liptovskom Mikuláši, Nových Zámkoch, Bardejove, Žiari nad Hronom, Považskej Bystrici, Piešťanoch a siedmich ročníkoch v Banskej Bystrici presťahovala do hlavného mesta.

V tomto roku postúpilo do najvyššieho celoštátneho kola 114 súťažných príspevkov od 108 autorov v celkovej dĺžke 844 minút. Najviac ich postúpilo zo Žilinského kraja - 28 filmov od 18 autorov. "Do hlavnej súťaže celoštátneho kola CINEAMA vybrala výberová porota 78 filmov od 89 autorov v celkovej dĺžke premietacieho času 558 minút," konštatovala Školudová s tým, že súťažiaci sú rozdelení na štyri vekové skupiny - autori do 16 rokov (18 filmov), autori od 16 do 19 rokov (7 filmov), autori do 25 rokov (16 filmov) a autori nad 25 rokov (36 filmov). V najpočetnejšej skupine autorov nad 25 rokov bude súťaž prebiehať v kategóriách dokument, reportáž, experiment, hraný film, animovaný film, videoklip a minútový film.

"Hoci súťaž CINEAMA nie je tematicky vymedzená a autori si sami vyberajú zameranie svojho filmu, NOC v tomto roku vyhlásilo aj tematickú kategóriu, jej tému tvoril Európsky rok aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami. Budú tu súťažiť štyri filmy," poznamenala. Filmy bude posudzovať porota, ktorú tvoria vysokoškolskí pedagógovia, odborníci z praxe a aktívni filmoví tvorcovia.

Súčasťou podujatia bude i prezentácia filmov zahraničných autorov v rámci nesúťažnej projekcie, na ktorej si diváci môžu pozrieť kolekcie českých filmov a snímky z archívu UNICA, medzinárodnej mimovládnej organizácie pre amatérsky film.

Víťazné slovenské filmy premietnu na českej národnej súťaži Český videosalón, ktorá vyvrcholí 16. júna v Ústí nad Orlicí. "Z ocenených filmov, ktoré budú prezentované na CINEAME, sa vytvorí kolekcia filmov, ktorá nás bude reprezentovať na svetovom festivale UNICA v Bulharsku," uzavrela.

Podujatie sa koná s finančným príspevkom Ministerstva kultúry SR. Vstup na projekcie je voľný.