Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V Bratislave otvorili výstavu Slovenské insitné umenie zo Srbska

Snímka z vernisáže výstavy Slovenské insitné maliarstvo zo Srbska v dvorane Ministerstva kultúry SR v Bratislave 11. decembra 2019. Foto: TASR

Výstava ponúka 80 obrazov a predstavuje 63 autorov, ktorí tvoria slovenské insitné umenie v Srbsku.

Bratislava 11. decembra (TASR) – V priestoroch Dvorany Ministerstva kultúry SR na bratislavskom Námestí SNP otvorili dnes večer výstavu s názvom Slovenské insitné umenie zo Srbska. Záštitu nad výstavou prevzala ministerka kultúry Ľubica Laššáková minister kultúry a informovania Srbskej republiky Vladan Vukosavljevič.

Výstava ponúka 80 obrazov a predstavuje 63 autorov, ktorí tvoria slovenské insitné umenie v Srbsku. Spoločné pre týchto maliarov je to, že sú všetci narodení v Srbsku a ich materinským jazykom je slovenčina.

Toto ich umenie zapísala Srbská republika 18. júna 2012 do národného registra nehmotného kultúrneho dedičstva Srbskej republiky. Viacerí z týchto umelcov žijú a tvoria v Kovačici a práve Kovačica je výkladnou skriňou tohto krásneho umenia a je množstvom svojich umelcov, kvalitou a originalitou tvorby právom považovaná za európsku a svetovú metropolu insitného výtvarného umenia.

„Nie je náhoda, že práve v regióne, v ktorom sa vrúcny vzťah k tradíciám spája s veľkým umeleckým potenciálom a tradičnou slovenskou dobrosrdečnosťou a bezprostrednosťou, vznikol unikátny klenot, slovenské insitné umenie.

Maliarske, sochárske, kresbové či grafické insitné diela našich krajanov z Vojvodiny patria vďaka svojmu autentickému výrazu k vrcholným zjavom svetového naivného umenia. Návštevníci výstavy budú mať jedinečnú príležitosť zoznámiť sa s tvorbou nesmrteľných legiend aj mladých talentov slovenského naivného maliarstva.



Verím, že po zhliadnutí výstavy nadobudnú rovnako ako ja presvedčenie, že slovenské insitné umenie predstavuje unikátne kultúrne dedičstvo, ktoré nás obohacuje svojou krásou, malebnosťou a úprimnosťou,“
uviedla pri otvorení výstavy ministerka kultúry Ľubica Laššáková.



„Po prvýkrát sme dali všetkých 63 umelcov dohromady, od najstaršieho, ktorý sa narodil v roku 1906, po najmladšiu, narodenú v roku 1992. Je medzi nimi rozdiel skoro 100 rokov. Týchto 63 umelcov tvorí zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva slovenského insitného maliarstva v Srbsku.

Títo ľudia preslávili Kovačicu, Srbsko, možno trocha aj Slovensko vo svete. Cieľom tejto výstavy je, aby sme aj ľuďom na Slovensku ukázali, ktorí sú to umelci, aby aj ministerstvo kultúry podporilo myšlienku zápisu do zoznamu UNESCO,“ povedal pre TASR Pavel Babka, zakladateľ Galérie Babka v Kovačici.

„V roku 1991 som založil túto galériu, vtedy to boli ťažké roky a ja som videl, že štát nemôže urobiť pre nás všetko, čo je potrebné. Za tých 28 rokov sme urobili desiatky výstav po celom svete, od Japonska po USA, pre viaceré medzinárodné organizácie."

Naša najznámejšia maliarka bola Zuzana Chalupová, Unicef jej vydal v roku 1972 pohľadnicu v náklade dva milióny výtlačkov, predávali sa po celom svete a bola najpredávanejšou z tohto artiklu umenia,“
dodal Babka.