Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

V Galérii Umelka je X. Bienále voľného výtvarného umenia 2024

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Výstava potrvá do 11. februára. Na jej finisáži (8. 2.) spojenej s konferenciou Európskeho hospodárskeho priestoru predstavia katalóg a odovzdajú ceny SVÚ víťazom bienále.

Bratislava 20. januára (TASR) - Jubilejné X. Bienále voľného výtvarného umenia 2024 otvorili v stredu (17. 1.) vo výstavných priestoroch bratislavskej Galérie Umelka. Slovenská výtvarná únia (SVÚ) tu prezentuje diela slovenských umelcov z rokov 2021 až 2023. Výtvarné práce 23 autorov vybrala z 57 prihlásených umelcov odborná porota zložená z predstaviteľov histórie umenia a výtvarného prejavu.

"Vystavujúci umelci maľbami, sochami, grafikami, kresbami, fotografiami, objektmi a asamblážami reagujú na dnešné vojnové konflikty. Desiate Bienále je v znamení témy Koniec vojny = začiatok mieru a nesie v sebe aj nádej na ukončenie vojny a začiatok mieru," približujú organizátori.

Výstavu tvoria aj diela s názvami Plod nádeje, Nádej, Nádej v tme, Krehkosť slobody, Agresivity nepoznania, Deštrukcia, Vojnové psi, Po noci svitne deň, Ťaživá myšlienka alebo Cesta k Edgarovi. "Symbolicky vyjadrujú postoj našich umelcov k súčasnej situácii a k nádeji na mier," dodáva kurátorka Dagmar Kudoláni Srnenská. Bienále 2024 podľa nej ponúka široký obraz rôznych výtvarných postupov a umeleckého myslenia. "Zároveň je akýmsi pracovným stretnutím viacerých generácií v rámci voľného výtvarného umenia: najstarší vystavujúci výtvarný umelec sa narodil v roku 1932, najmladší v roku 1981, čo je veľké vekové rozpätie v rámci prezentácie zvolených umeleckých výtvarných prejavov a interpretácie danej témy," uzatvára kurátorka.

Výstava potrvá do 11. februára. Na jej finisáži (8. 2.) spojenej s konferenciou Európskeho hospodárskeho priestoru predstavia katalóg a odovzdajú ceny SVÚ víťazom bienále.