Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

V Košiciach odovzdali ocenenia dobrovoľníkom

Podujatie Dobrovoľník roka za roky 2018 a 2019 bol tento rok súčasťou záverečného ceremoniálu Európske hlavné mesto dobrovoľníctva Košice 2019 v Kuntshalle v Košiciach 9. decembra 2019. Na snímke ocenená Martina Pometlová ako firemný dobrovoľník. Foto: FOTO TASR - Roman Hanc

V rámci večera porota vybrala z dvoch kandidátov aj víťaza titulu Európske hlavné mesto dobrovoľníctva 2021.

Košice 9. decembra (TASR) – Súčasťou pondelkového záverečného ceremoniálu k titulu Európske hlavné mesto dobrovoľníctva 2019 v Košiciach bolo aj podujatie Dobrovoľník roka. V rámci neho odovzdávali ocenenia. TASR o tom informoval hovorca košického magistrátu Vladimír Fabian s tým, že uvedený titul bude v roku 2021 patriť nemeckému Berlínu.

Z 35 nominácií vybrali členovia výberovej komisie 27 nominovaných, z ktorých bol jeden v každej kategórii ocenený ako dobrovoľník roka 2018 a 2019. Toto cenenie získala v kategórii dobrovoľník SlovakAid Veronika Zimová, v kategórii zahraničný dobrovoľník na Slovensku Guadalupe Lucia Cascardo Velázquez z Argentíny a v kategórii dobrovoľník v sociálnej a zdravotnej oblasti bola ocenená Zuzana Juráneková. Cenu udelili aj Jurajovi Kasardovi, a to v kategórii dobrovoľník v oblasti práci s deťmi a mládežou, či Kristíne Chovancovej za aktivity v kategórii dobrovoľník v oblasti vzdelávania a životného prostredia. V kategórii firemný dobrovoľník roka si ocenenie prevzala Martina Pometlová, za dlhodobú dobrovoľnícku pomoc sa stal laureátom Kamil Jeremiáš a ostatní dobrovoľníci Kynologického záchranného zboru SR. V kategórii dobrovoľnícky projekt roka si ocenenie vyslúžilo Dobrovoľnícke centrum Košického kraja za projekt KREDO a v kategórii obec/mesto priateľské k dobrovoľníctvu získalo ocenenie mesto Košice.

„Aj dnešný večer dokázal, aké dôležité je dobrovoľníctvo, ako významne prispieva k rozvoju nášho mesta, že je prejavom solidarity, aktívneho občianstva a angažovanosti. Preto sa naše aktivity na podporu dobrovoľníctva v tomto roku nekončia. Naďalej chceme podporovať myšlienku pomoci komunite a spoločnosti v duchu lokálpatriotizmu,” povedala námestníčka primátora mesta Košice Lucia Gurbáľová.

V rámci večera porota vybrala z dvoch kandidátov aj víťaza titulu Európske hlavné mesto dobrovoľníctva 2021. Rozhodovalo sa medzi nemeckým Berlínom a cyperským Strovolosom. „Prestížny titul napokon zostane v kontinentálnej Európe. Z metropoly východu poputuje cez taliansku Padovu v roku 2020 až do hlavného mesta Nemecka, ktoré bude Európskym hlavným mestom dobrovoľníctva 2021,“ uviedol Fabian.

Košice získali titul Európskeho hlavného mesta dobrovoľníctva 2019 ako prvé mesto z krajín strednej a východnej Európy a šieste európske mesto v poradí. Titul udeľuje Európske dobrovoľnícke centrum od roku 2013.