Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

V Kremnici bude prezidentom Akadémie humoru Miroslav Donutil

Zabávač, komik, divadelný a filmový herec Miroslav Donutil Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Toto banícke mesto sa už čoskoro stane svetovým centrom humoru.

Bratislava 22. augusta (TASR) – Už o dva dni sa začína Medzinárodný festival humoru a satiry Kremnické gagy, 32. ročník sa ponesie v znamení sloganu Sranda do popuku. Banícke mesto Kremnica sa v dňoch 24. až 26. augusta stane svetovým centrom humoru. Akadémia humoru aj tento rok udelí medzinárodnú cenu Zlatý gunár 2012 v kategóriách divadelné inscenácie a kabarety, hudobné produkcie, pouličné a pohybové produkcie, produkcie pre deti, karikatúry a iné recesistické výtvarné diela, cenu Stana Radiča pre objav roka a cenu za celoživotnú tvorbu, ako aj národnú cenu Trafená hus za niečo, nad čím humoristom rozum zastane.

Prezidentom medzinárodnej Akadémie humoru pre tento rok je zabávač, komik, divadelný a filmový herec Miroslav Donutil. Členmi akadémie sú Zuzana Kronerová (divadelné inscenácie a kabarety), Lucia Lužinská (hudobné produkcie), Zuzana Burianová (pouličné a pohybové produkcie), Marica Mikulová (produkcie pre deti), Bohuslav Pernecký (karikatúry a iné recesistické výtvarné diela), Daniel Hevier (literárne, žurnalistické diela a umelecký prednes), Iveta Radičová (Cena Stana Radiča za objav roka) a Roman Vykysalý (Trafená hus). Členmi Akadémie, zastupujúcimi krajiny Európskej únie, sú Dušan Chrenek (zastúpenie Európskej komisie v SR), Jana Burianová (České centrum v Bratislave), Elena Arnaudová (Bulharský kultúrny inštitút v Bratislave) a Ištván Kollai (Kultúrny inštitút Maďarskej republiky).

Miroslav Donutil pri preberaní ceny Hercova misia
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Prezident Akadémie Miroslav Donutil sa narodil 7. februára 1951 v Třebíči. Už krátko po absolvovaní základnej školy sa jeho rodina presťahovala do Brna. A práve s týmto mestom je jeho meno často spájané. Pôvodne uvažoval nad povolaním novinára, ale zhodou životných okolností nakoniec nastúpil na JAMU. Od roku 1973 pôsobil v brnianskom divadle Husa na provázku, ktorým prešli také osobnosti ako Karel Heřmánek, Jiří Bartoška, Pavel Čmáňa Zedníček, Dáša Veškrnová, Bolek Polívka a Chantal Poullain, dramaturgovia a dramatici Milan Uhde, Ludvík Kundera, Václav Havel, Petr Oslzlý a režiséri Zdeněk Pospíšil, Eva Tálska a Peter Scherhaufer. Tu sa počas 20 rokov po boku známych kolegov naučil hereckým a divadelným technikám, ktoré využíva dodnes, stvárnil v ňom viac ako 50 nezabudnuteľných úloh. Od roku 1990 je členom Činohry Národného divadla v Prahe.

Vo svete filmu na seba upozornil v roku 1978 v titulnej úlohe lúpežníka Nikolu Šuhaja v snímke Balada pro banditu. Ďalšie úspešné postavy vytvoril v 90. rokoch, či už to bol poručík Troník vo filme Černí baroni, advokát Ulrich v Dědičství aneb Kurvahošigutentag, zatrpknutý komunista a despotický otec rodiny major Šebek v Pelíškach či farár v Želaroch, filme nominovanom na Oscara.

Okrem funkcie prezidenta sa Miroslav Donutil predstaví v Kremnici v nedeľu 26. augusta v Šapitó pod hradom so svojím najnovším zábavným programom Cestou necestou, v ktorom si diváci vypočujú nielen nové historky o cestovaní, rybačkách a kamarátoch, ale tiež výber pesničiek z CD Písničky, které mám rád. Celé vystúpenie bude sprevádzané príjemnou atmosférou a smiechom, často sa však v hercových príbehoch dá nájsť aj hlboká životná múdrosť. Na záver festivalu ako prezident Akadémie humoru odovzdá prestížne ceny laureátom Zlatého gunára a Trafenej husi.