Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V Lumiére bude spomienkový večer venovaný dielu kameramana A. Hanúska

Kino Lumiére, archívna snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Alojz Hanúsek vstúpil do slovenského filmu v roku 1957 ako 18-ročný, keď začal pracovať v Štúdiu dokumentárnych filmov a postupne sa vypracoval na samostatného kameramana.

Bratislava 18. apríla (TASR) - V bratislavskom Kine Lumiére sa v stredu 24. apríla uskutoční spomienkový večer venovaný životu a dielu slovenského kameramana Alojza Hanúska. "Za účasti viacerých hostí a slovenských tvorcov sa premietne dokumentárny film Dušana Hanáka Obrazy starého sveta (1972), ktorého kameramanom bol Hanúsek," TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Film Obrazy starého sveta prináša sugestívne portréty starých ľudí z Liptova a Oravy, ktorí dokážu aj v stave civilizačného chaosu a neistoty žiť vnútorne slobodní. "Pre nadčasovosť témy, ale aj vďaka obrazovému stvárneniu patrí táto snímka k najčastejšie uvádzaným filmom z archívnych zbierok SFÚ v zahraničí. V Hanúskovej tvorbe zastáva významné miesto," doplnila.

Alojz Hanúsek vstúpil do slovenského filmu v roku 1957 ako 18-ročný, keď začal pracovať v Štúdiu dokumentárnych filmov a postupne sa vypracoval na samostatného kameramana. Nasnímal desiatky hraných, dokumentárnych a televíznych filmov, pracoval s mnohými slovenskými režisérmi. Podieľal sa napríklad na hranom filme s dokumentárnymi prvkami Psychodráma (1964) Jozefa Zachara či na dokumente z roku 1969 o pohrebe Jana Palacha Tryzna (P. Mihálik, V. Kubenko, D. Trančík). Už ako ostrieľaný tvorca sa rozhodol študovať odbor filmovej a televíznej kamery na pražskej FAMU, ktorú v roku 1972 absolvoval filmom Obrazy starého sveta.

"Lojzo mal v sebe ľudský rozmer, ktorým presahoval svojich kolegov," povedal o spolupráci s Hanúskom Dušan Hanák. "Vedel sa porozprávať s nehercom a upokojiť ho. Bol veľmi spoľahlivý a ambiciózny, vždy bol ochotný pomôcť režisérovi a hľadať najlepšie riešenie. Mal vyvinutý zmysel pre humor a zvláštnu citlivosť. Ľudia ho mali radi a zároveň bol v každom štábe autoritou. Bol úžasne praktický a všetko vedel zariadiť," dodal Hanák k Hanúskovi, s ktorým pracoval aj na snímkach Deň radosti (1972), Ja milujem, ty miluješ (1980) a Papierové hlavy (1995). Bohatá bola tiež Hanúskova spolupráca s režisérom Dušanom Trančíkom na filmoch Iná láska (1985), Víkend za milión (1987), Mikola a Mikolko (1988). Stál aj za kamerou študentských filmov Martina Šulíka Rozhovor (1983), Dvor (1984) či Staccato (1986). Mnohé z týchto filmov získali ocenenia na festivaloch doma i v zahraničí.

Projekcia určená aj pre verejnosť sa začne o 17.30 h. Na spomienkovom večere vystúpia s príhovorom režiséri Dušan Hanák a Dušan Trančík, kameraman Ján Ďuriš a generálny riaditeľ SFÚ Peter Dubecký.