Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

V Malej sále Slovenskej filharmónie sa predstaví Škampovo kvarteto

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Škampovo kvarteto odštartovalo svoju umeleckú dráhu v marci 1989 na pražskej AMU pod vedením profesorov Antonína Kohouta a Milana Škampu, členov legendárneho Smetanovho kvarteta.

Bratislava 28. októbra (TASR) - V Malej sále Slovenskej filharmónie (SF) sa v utorok (29. 10.) uskutoční úvodný koncert cyklu Hudobná mozaika v 71. sezóne SF. TASR o tom informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF. "Návštevníkom koncertu sa predstaví Škampovo kvarteto, ktoré patrí k uznávaným komorným súborom v Čechách i v zahraničí," dodala.

Škampovo kvarteto odštartovalo svoju umeleckú dráhu v marci 1989 na pražskej AMU pod vedením profesorov Antonína Kohouta a Milana Škampu, členov legendárneho Smetanovho kvarteta. Veľmi rýchlo sa udomácnili na pódiách i v zahraničí. Je víťazom prestížnej súťaže Charlesa Hennena v holandskom Heerlene. V roku 1994 sa stalo vôbec prvým rezidenčným kvartetom londýnskej Wigmore Hall. Vystupuje v sálach ako Concertgebouw Amsterdam, viedenský Musikverein, či Carnegie Hall v New Yorku.

Členovia komorného zoskupenia Helena Jiříkovská (1. husle), Adéla Štajnochrová (2. husle), Martin Stupka (viola) a Lukáš Polák (violončelo) uvedú v Malej sále SF diela popredných reprezentantov českej hudby - Sláčikové kvarteto č. 7, H. 314 Concerto da camera Bohuslava Martinů, Sláčikové kvarteto č. 1 Z podnetu L. N. Tolstého Kreutzerovej sonáty Leoša Janáčka a Sláčikové kvarteto č. 13 G dur, op. 106 Antonína Dvořáka.

Koncert sa začne o 19.00 h.