Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

V pražskom Národnom divadle rozdávali Ceny Thálie za rok 2011

Foto: TASR/Michal Svítok

Za celoživotné majstrovstvo si ju odniesli činoherec Luděk Munzar, tanečník Vlastimil Harapes a operný spevák René Tuček.

Praha 24. marca (TASR) - České divadelné Ceny Thálie za to najlepšie, čo vzniklo v Českej republike a malo premiéru v uplynulom roku, odovzdali dnes na galavečeri v pražskom Národnom divadle.

V 19. ročníku cien Hereckej asociácie dostalo sklené sošky rozličných farieb celkove 13 ocenených.

Za celoživotné majstrovstvo si ju odniesli činoherec Luděk Munzar, tanečník Vlastimil Harapes a operný spevák René Tuček.

Luděk Munzar, ktorému plný sál Národného divadla aplaudoval postojačky, vo svojom poďakovaní spomenul, že prvú scénu opustil dobrovoľne pred 22 rokmi a nikdy mu neprišlo na um, že sa tam ešte niekedy vráti. "Ďakujem vám," povedal dojatému sálu, v ktorom sedeli aj jeho dcéra Bára a dlhodobo chorá manželka Jana Hlaváčová.

Za najlepší mužský herecký výkon roku 2011 dostal Cenu Thálie Václav Neužil z Dejvického divadla v Prahe za postavu Mugsu v inscenácii Dealer's Choice. Neužil porazil Juraja Kukuru, nominovaného za hru, v ktorej hrá sám seba, i Ladislava Špinera.

Za najlepší ženský herecký výkon prevzala Cenu Thálie herečka Helena Dvořáková za postavu Ysé v hre Polední úděl, ktorú naštudovala pražské Divadlo v Dlouhé. Za rovnakú postavu nedávno získala aj cenu Alfréda Radoka.

V odbore muzikál porota ocenila speváčku Moniku Absolonovú za hlavnú postavu v muzikáli Funny Girl (naštudovalo Severočeské divadlo opery a baletu Ústí nad Labem) a herca Dušana Vitázka, ktorý stvárnil obe hlavné úlohy v muzikáli Jekyll a Hyde (Městské divadlo Brno).

V kategórii baletu si Cenu Thálie odniesli Miho Ogimoto za postavu Giselle v rovnomennom predstavení Štátnej opery Praha a Jan Fousek za postavu Vikomta de Valmont v predstavení Nebezpečné známosti, ktoré naštudovalo Národní divadlo Brno.

V kategórii opery porota ocenila Annu Klamo za postavu Lakmé v rovnomennom predstavení Severočeského divadla opery a baletu Ústí nad Labem a Jaceka Straucha za hlavnú postavu v predstavení Cardillac, ktoré naštudovalo Národní divadlo moravskoslezské Ostrava.

Večer moderoval Antonín Procházka, ktorý si v úvode posťažoval: Platy nie sú ružové a preto si herci nemôžu dovoliť akciu 'Ďakujeme, odíďte'. Pretože keby to urobili, budú počuť iba ' ahoj a pozdravuj'. Druhou gážou je potlesk, čo je však ťažko zmeniteľná valuta. Zatiaľ som sa totiž neodvážil zatlieskať taxikárovi za jeho výkon, citoval ho server idnes.cz.