Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

V Slovenskom národnom múzeu predstavia Clementisovu hviezdu

Na archívnej snímke Bratislavský hrad, v ktorom sídli Slovenské národné múzeum (SNM) - Historické múzeum v Bratislave. Foto: TASR Jaroslav Novák

Autorom monografie je kurátor SNM - Historického múzea Vojtech Hami, ktorý sa venuje faleristike, numizmatike a národným dejinám 20. storočia.

Bratislava 18. januára (TASR) - Slovenské národné múzeum (SNM) odprezentuje vo štvrtok monografiu Vojtecha Hamiho Clementisova hviezda. Je ďalšou z edície s názvom Zamerané na predmet, ktorá predstavuje vybrané predmety zo zbierkového fondu laickej verejnosti. Publikácia uvádza príbeh najvyššieho štátneho vyznamenania komunistického Československa - Zlatej hviezdy hrdinu ČSSR, zavedeného v roku 1955.

Autorom monografie je kurátor SNM - Historického múzea Vojtech Hami, ktorý sa venuje faleristike, numizmatike a národným dejinám 20. storočia. "Na základe archívneho a materiálového výskumu pútavým spôsobom predkladá ucelený pohľad na túto zaujímavú faleristickú problematiku. Rozpráva príbeh najvyššieho štátneho vyznamenania v období komunistického Československa, v súčasnosti uloženého v zbierkach múzea," približuje SNM.

Hami v úvode knihy zachytáva stručnú históriu vyznamenaní. Nasledujúce kapitoly venoval pozadiu vzniku a udeľovania čestného titulu Hrdina ČSSR a jednotlivým vyznamenaným. Dôraz kladie na osobnosť slovenského politika Vladimíra Clementisa, ktorému bola Zlatá hviezda hrdinu ČSSR udelená in memoriam. "Pozornosť sa orientuje aj na ostatné vyznamenania z Clementisovej pozostalosti v zbierkach SNM - Historického múzea," dodáva múzeum ku knihe, v ktorej autor jednoduchým a pútavým spôsobom prezentuje doteraz nepublikované informácie a čitateľom ponúka ucelený pohľad na faleristickú problematiku.