Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

V Uličke slávnych nosov pribudol nos režiséra Jána Roháča

Foto: TASR/Michal Svítok

Ulička slávnych nosov bola založená 28. augusta 2004 na 24. ročníku festivalu. Ideou je uctenie a zachovanie pamiatky na úspešných slovenských humoristov.

Kremnica 25. augusta (TASR) – Nos známeho režiséra Jána Roháča pribudol dnes dopoludnia na Nádvorí Uličky slávnych nosov v rámci programu druhého dňa 32. ročníka Medzinárodného festivalu humoru a satiry Kremnické gagy, ktorý sa nesie v znamení sloganu Sranda do popuku.

Autorom umeleckého reliéfu je kremnický medailér Štefan Novotný.

Rodák z Nitrianskeho Pravna, divadelný a filmový režisér Ján Roháč (*18.6.1932 - †5.10.1980) patril k priekopníkom humoru a dobrej zábavy v divadlách, ale najmä v televízii, v ktorej režíroval špičkové zábavné i hudobné programy či televízne silvestrovské programy.

V roku 1963 nakrútil prvú filmovú pesničku, bola ňou Zdvořilý Woody v podaní Karla Gotta, bol spoluautorom hudobnej komédie Kdyby tisíc klarinetů. Mal výrazný podiel na vzniku divadla Laterna Magika, vytvoril Kinoautomat pre svetovú výstavu Expo'67 v Montreale, v divadle Semafor režíroval programy Návštevní den. Známy je jeho televízny film Traja chrobáci (1976) či Hovory H s Miroslavom Horníčkom.


Galéria: Atmosféra na festivale Kremnické gagy





Ulička slávnych nosov bola založená 28. augusta 2004 na 24. ročníku festivalu, s touto myšlienkou prišiel spoluzakladateľ festivalu Roman Vykysalý, na vytvorení v dnešnej podobe sa podieľal aj humorista Stanislav Radič (†8.4.2005). Ideou je uctenie a zachovanie pamiatky na úspešných slovenských humoristov.

Tu bude player


Prvým v uličke bol v roku 2004 nos Júliusa Satinského, po ňom v ďalších rokoch pribudli postupne herec a hudobník Jaroslav Filip, humorista Stanislav Radič, ilustrátor Viktor Kubal, zakladateľ skupiny Lojzo Marián Kochanský, dvojica členov Radošinského naivného divadla Katarína Kolníková a Ján Melkovič, herec František Dibarbora, bábkoherec Anton Anderle, satirik Ľudo Tatran, herec Jozef Kroner, humorista a spisovateľ Ján Kalina a v minulom roku nos herca Mariána Zednikoviča.

Na Kremnických gagoch dnes dominovali divadlá



Divadelným produkciám patril dnešný druhý deň 32. ročníka Medzinárodného festivalu humoru a satiry Kremnické gagy, ktoré sa nesie v znamení sloganu Sranda do popuku.

Prvé sa predstavilo Mestské divadlo Žilina s inscenáciou Michaely Zakuťanskej Jánošík 00 7. Pätica hercov na šikmej ploche ponúkla v niekoľkých líniách pohľad súčasnej generácie na jánošikovský mýtus a s ním spojené slovenské dejiny. Politický kabaret mladých Žilinčanov ponúkol pod režijným vedením dvojice Mariana Ďurčeková a Ján Luterán množstvo úsmevných situácií.

Komédiu Baby na palube ponúkli dve známe slovenské herečky Oľga Belešová a Zuzana Martinková-Znášiková. Štyri priateľky, Monika, Blanka, Ingrid a Alica sa denne stretávajú na detskom ihrisku, kde chodia so svojimi deťmi. V tejto komédii vystupujú ženy s deťmi, bez detí, túžiace mať deti, používajúce deti, aby si zabezpečili priazeň manžela. Dve herečky hrajúce štyri super baby rozohrali množstvo denných, pre mnohých z nás známych životných situácií, takže aj materská dovolenka na pieskovisku môže byť vzrušujúca.

Pražské divadlo Vosto5 privezlo do Kremnice svoj Teatromat alebo Prvý divadelný automat, ktorého dej má divák vo svojich rukách. Príbeh Teatromatu zachytáva osemnásťročnú Alenu, ktorá sa chce stať herečkou a odhodlane preto vyráža do Prahy na divadelný konkurz. Cestou sa ale dejú rôzne veci, o ich pokračovaní rozhodnú diváci a vlastne na ich voľbe bude závisieť, či sa Alena nakoniec herečkou stane.

Trnavské Túlavé divadlo prišlo do Kremnice s projektom Cyrano alebo Balábilé o nose. Ten ponúkol vtipné verše, šermiarske súboje a predovšetkým výpoveď o láske, samote a podivnom osude je témou tejto hry. Po dlhom čase sa zjavuje Cyrano, ktorý ešte nemá vek na to, aby bilancoval, aby zdobil a žiaril - ale bojoval, lebo len skutočná krása vedie do záhuby.

Preplnené Šapitó pod hradom privítalo špičkovú koncertnú dvojicu Igudesman & Joo. Aleksey Igudesman a Hyung-ki Joo sú dvaja hudobníci hrajúci klasickú hudbu, ktorí strhli celý svet svojimi jedinečnými a zábavnými predstaveniami, v ktorých kombinujú komédiu s klasickou hudbou a populárnou kultúrou. Ich túžbou je predstaviť klasickú hudbu širšiemu a mladšiemu publiku, či už v priestoroch klasických koncertných sál alebo aj na veľkých štadiónoch. Ich predstavenie A Little Nightmare Music patrilo v programe festivalu k najväčším ťahákom, čo obaja v Kremnici aj naplnili.