Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Vianočná rozprávka Čarovný kamienok nakrútia aj na Červenom Kameni

Nakrúcanie rozprávky Čarovný kamienok. Foto: Zuzana Gucmanová

Humorne ladený príbeh rozpráva o čarovnom kamienku, ktorý plní želania, a sile lásky, ktorá prekoná aj ľudskú chamtivosť.

Bratislava 15. mája (TASR) - Počas uplynulého víkendu sa v Mlynskej doline točili prvé zábery tohtoročnej vianočnej rozprávky Čarovný kamienok. "Nakrúcať sa bude aj na Červenom Kameni, Kvačianskej doline či v skanzene v Rožnove pod Radhoštěm," informovala o tom TASR PR manažérka RTVS Silvia Turnerová.

Humorne ladený príbeh rozpráva o čarovnom kamienku, ktorý plní želania, a sile lásky, ktorá prekoná aj ľudskú chamtivosť. "Čarovný kamienok vnáša do duší a sŕdc nenávisť, zlobu, hašterivosť, ale i lásku, dobro a súcit, podľa toho, čo si ľudská bytosť želá. Verím, že náš detský divák si vyberie iba tie pozitívne stránky, pretože na rozdiel od nás dospelých sú ich duše ešte čisté a nepoškvrnené," povedal programový riaditeľ televíznej časti RTVS Marek Ťapák.

V rozprávke sa diváci môžu tešiť na Kristínu Spáčovú v úlohe grófky Júlie, Jakub Jablonský sa zhostil úlohy mlynára Matúša, Daniel Žulčák sa predstaví ako gróf Henrich. V snímke si zahrajú aj Zuzana Bydžovská, Anna Javorková, Milan Bahúl, Ady Hajdu, Jakub Rybárik, Ivana Wojtylová, Pavel Kříž. "Ady Hajdu v úlohe Bendegúza a Zuzana Bydžovská ako Sebela majú za sebou prvé natáčacie dni. Tie sa uskutočnili v štúdiu v Mlynskej doline, kde filmári postavili interiér strigôňovej chalúpky," dodala Turnerová.

Nakrúcanie rozprávky Čarovný kamienok.
Foto: Zuzana Gucmanová


Režisérkou televíznej rozprávky je Kristína Herczegová. Námet Čarovného kamienka vznikol podľa nej už pred dvoma rokmi, keď spolu so scenáristkou Naďou Jurkemik začali rozmýšľať o rozprávke, ktorá by prezentovala súčasné témy, ale zároveň by bola pútavá aj pre detského diváka: "Prepojili sme svet ľudí s fantazijným svetom lesných bytostí a spolu s ostatnými kreatívnymi zložkami sa nám podarilo vytvoriť vizuálny model, ktorý, verím, bude pre divákov rovnako zaujímavý ako pre nás tvorcov."

Vládcovia lesa darovali strigôňom Bendegúzovi a Sebele čarovný kamienok, ktorý má moc plniť ľudské želania. Strigôni uzatvorili stávku, či ľudia moc čarovného kamienka zneužijú, alebo použijú na dobré skutky. A tak sa kamienok dostal do sveta a pokojný život obyvateľov lesa, malebnej dediny a panstva čakajú veľké zmeny. Na panstvo v sprievode komorníka Vendelína (Jakub Rybárik) a sestry Júlie (Kristína Spáčová) prichádza mladý gróf Henrich (Daniel Žulčák), ktorého úlohou je zveľadiť majetok a naučiť sa hospodáriť. Henrich má však iný úmysel. Rozhodne sa vyrúbať les. Do cesty sa mu však postavia nielen obyvatelia lesa, ale aj mlynár Matúš (Jakub Jablonský) a grófka Júlia. Čo sa stane s čarovným kamienkom? Vyhrá stávku Bendegúz, či Sebela?

Rozprávku uvedú na televízne obrazovky počas tohtoročných vianočných sviatkov, RTVS ju pripravuje v koprodukcii s FilmWorx Studios a Českou televíziou.