Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Vo veku 76 rokov zomrel básnik Lev Rubinštejn

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Môj otec, Lev Rubinštejn, dnes zomrel, napísala jeho dcéra Maria na blogu, z ktorého citovali ruské médiá.

Moskva 14. januára (TASR) - Vo veku 76 rokov zomrel ruský básnik Lev Rubinštejn, kľúčová postava sovietskej literárnej undergroundovej scény, ktorý neskôr vystupoval proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. V nedeľu to oznámila jeho dcéra. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Môj otec, Lev Rubinštejn, dnes zomrel," napísala jeho dcéra Maria na blogu, z ktorého citovali ruské médiá. Rubinštejna v pondelok 8. januára v ruskej metropole Moskva zrazilo auto a vo vážnom stave ho hospitalizovali v nemocnici.

Ruské ministerstvo dopravy uviedlo, že "vodič nespomalil", keď Rubinštejn prechádzal cez ulicu. Podľa predbežných informácií sa vodič, ktorý ho zrazil, dopustil 19 dopravných priestupkov za 12 mesiacov, informovalo ministerstvo. Úrady podľa rezortu začali vo veci vyšetrovanie.

Lev Rubinštejn je považovaný za jedného zo zakladateľov moskovského konceptualistického hnutia, literárnej "avantgardy", ktorá zosmiešňovala oficiálnu doktrínu socialistického realizmu v 70. – 80. rokoch 20. storočia.

Rubinštejn bol otvorene nepriateľský voči Putinovmu režimu a pravidelne protestoval proti silnejúcej represii Kremľa a porušovaniu ľudských práv. Po ruskej invázii na Ukrajinu podpísal s ďalšími renomovanými spisovateľmi otvorený list odsudzujúci "zločinnú vojnu" a "klamstvá" Kremľa, píše AFP.