Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Výkrik od Edvarda Muncha kúpil americký miliardár Leon Black

Najznámejší obraz Edvarda Muncha "Výkrik" z roku 1895. Foto: TASR/AP

Obraz muža, ktorý si drží hlavu a kričí pod červenou oblohou, je jednou zo štyroch verzií, ktorú expresionista namaľoval, a ako jediný má súkromného majiteľa.

Londýn 12. júla (TASR) - Americký miliardár Leon Black je záhadným kupcom najdrahšieho obrazu, aký sa kedy vydražil na aukcii výtvarného umenia. Bol to on, ktorý za obraz Výkrik od nórskeho expresionistu Edvarda Muncha v máji v anonymnej dražbe zaplatil 120 miliónov dolárov. Informovali o tom v stredu noviny Wall Street Journal (WSJ).

Denník s odvolaním sa na zdroj blízky newyorskému obchodníkovi a vášnivému zberateľovi umenia uviedol, že zatiaľ nie je jasné, či nový majiteľ obraz zapožičia nejakému múzeu. Leon Black, ktorý je na zozname najbohatších ľudí magazínu Forbes na 330. mieste, je v správnej rade Metropolitného múzea v New Yorku i Múzea moderného umenia v New Yorku.

Hovorca aukčnej siene Sotheby's, ktorá predaj diela sprostredkovala, odmietol komentovať dohady o novom majiteľovi slávneho obrazu.

Dielo z roku 1895 - moderný symbol ľudského strachu - ponúkol do dražby nórsky biznismen Petter Olsen. Jeho otec Thomas Olsen bol priateľom, susedom a patrónom Edwarda Muncha.

Obraz muža, ktorý si drží hlavu a kričí pod červenou oblohou, je jednou zo štyroch verzií, ktorú expresionista namaľoval, a ako jediný má súkromného majiteľa.

Predchádzajúci rekord za umelecké dielo predané na aukcii vytvoril obraz Pabla Picassa "Akt so zelenými listami a bustou," ktorý v roku 2010 v Christie's vydražili za 106,5 milióna dolárov.

Výťažok z dražby Munchovho obrazu pôjde na vybudovanie nového múzea, umeleckého centra a hotela v Nórsku.