Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Výtvarník, humorista a vydavateľ Milan Stano oslavuje 75 rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Vo svojej maliarskej tvorbe sa dominantne venuje olejomaľbe a grafike. Vystavuje doma a v zahraničí. Jeho inšpiráciou je krajina v rôznych podobách, duchovné stavby, ale aj slovenský folklór.

Bratislava 20. januára (TASR) - Výtvarník, humorista, karikaturista a vydavateľ Milan Stano oslavuje 75 rokov. Karikatúre sa venuje od roku 1967. Narodil sa 20. januára 1949 v obci Kálnica pri Novom Meste nad Váhom.

Doba je podľa neho stále v pohybe, ale niektoré cykly sa opakujú. Vo vzťahu k humoru považuje za najslobodnejšie 90. roky. "Teraz nastala éra politickej korektnosti, pribudli rôzne tabu a plazivou formou sa vracia cenzúra. Autorskú slobodu mám, samozrejme, za posledných 35 rokov v Kocúrkove, ale korektný a nekorektný humor si prirodzene vždy cestu v spoločnosti nájde," povedal pre TASR.

Zmenil sa aj pohľad na umenie. "Napríklad klasickú krajinomaľbu už dnes robí len niekoľko mohykánov. Veľký kontrast oproti 80. rokom. Ale nakoniec sa vždy ukáže, že umenie má svojich priaznivcov a ľudia sa k nemu vracajú. Svedčia o tom napríklad úspešné výstavy slovenských synagóg v Novom Meste nad Váhom alebo chystaná májová výstava obrazov našich a poľských Tatier vo Varšave. Doba sa možno mení, ale vždy treba zostať optimistom a zachovať si zmysel pre humor," dodal.

Stano študoval grafiku na Strednej škole umeleckého priemyslu v Bratislave a neskôr maľbu u Ernesta Zmetáka. Od roku 1990 vydáva humoristicko-satirický časopis Kocúrkovo a vydal desiatky kníh, ktoré aj ilustroval. Väčšina sa venovala humoru a anekdotám, ale aj umeleckej tvorbe, ako napríklad Chvála krajine alebo Putovanie za obrazmi.

Vo svojej maliarskej tvorbe sa dominantne venuje olejomaľbe a grafike. Vystavuje doma a v zahraničí. Jeho inšpiráciou je krajina v rôznych podobách, duchovné stavby, ale aj slovenský folklór a ľudové tradície.